Debatt

Nilsson (S): Gör vården oberoende av hyrpersonal

REPLIK. Det ökade beroendet av hyrpersonal inom vården minskar förutsättningarna att få till stånd trygga vårdkontakter. Det är rimligt att företag som hyr ut sjukvårdspersonal inte är momsbefriade, skriver Kristina Nilsson (S).

"Det tillfälliga statsbidraget ger nu den privata uthyrningsbranschen en rimlig tid att anpassa sig och förändra sin verksamhet"
"Det tillfälliga statsbidraget ger nu den privata uthyrningsbranschen en rimlig tid att anpassa sig och förändra sin verksamhet"Foto: Riksdagen och Carin Wesström/Danderyds sjukhus
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Kristina Nilsson (S)
Vice ordförande socialutskottet och riksdagsledamot 


Högsta förvaltningsdomstolen och EU-domstolen har slagit fast att ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal inte är undantagen från moms. Enligt Skatteverket betyder detta att både privata och allmänna vårdmottagningar ska betala moms när de hyr in personal.

Landsting och kommuner har särskild rätt till ersättning för faktiska momskostnader, men den möjligheten har inte privata utförare.

Chans till anpassning

Regeringen kommer därför i budgeten för kommande år att kompensera kommuner och regioner med en schablonersättning för de momskostnader som uppstår hos privata utförare. I budgeten för 2020 föreslår regeringen ett tillfälligt statsbidrag på 210 miljoner kronor per år under en treårsperiod.

Satsningen möjliggör för regionerna att underlätta för privata vårdgivare att anpassa sig till det nya rättsläget.

Oberoende av hyrpersonal

Det är provocerande när hyrläkarföretag ägnar sig åt aggressiva kampanjer där man via telefonförsäljning rekryterar läkare att arbete i Norrland för 55 000 kronor per vecka.

Kristina Nilsson (S)
Vice ordförande, socialutskottet

Utvecklingen med ett ökat beroende av hyrpersonal, främst läkare och sjuksköterskor, är oroande då det minskar förutsättningarna att få till stånd trygga vårdkontakter med god kontinuitet och kvalitet, god arbetsmiljö och kostnadseffektivitet.

Därför är det angeläget att Sveriges regioner ökar sina ansträngningar för att skapa en vård som är oberoende av hyrpersonal. Det gäller även i verksamheter som bedrivs av privata utförare på uppdrag av regionerna.

Aggressiva kampanjer

Som skattebetalare och boende i ett av Norrlands län med konstant läkarbrist, kan jag känna att det är provocerande när hyrläkarföretag ägnar sig åt aggressiva kampanjer där man via telefonförsäljning rekryterar läkare till att arbete i Norrland för 55 000 kronor per vecka. 

Förändra verksamheten

Då är det kanske inte helt orimligt att uthyrningsföretag som enbart eller till väsentlig del arbetar med att hyra ut sjukvårdspersonal och som saknar egen sjukvårdsverksamhet inte längre ska vara momsbefriade, utan beskattas som all annan uthyrningsverksamhet. 

Det tillfälliga statsbidraget ger nu den privata uthyrningsbranschen en rimlig tid att anpassa sig och förändra sin verksamhet.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

"Skatteverkets tolkning är felaktig"

EU-domstolens dom innebär att företag som hyr ut läkare omfattas av vårdmomsens undantag. Nu gäller det att Skatteverket intar samma förhållningssätt, skriver Hans Fink från Psoriasisföreningen. 

Rothenberg (M): Uppenbar risk för längre vårdköer

Konsekvenserna av vårdmomsen väntas bli stora. Det finns en uppenbar risk för längre köer och ytterligare personalbrist, skriver Hans Rothenberg (M).


Nämnda personer

Hans Rothenberg

Tidigare riksdagsledamot (M)
Samhällsvetenskap och ekonomi (Göteborgs uni. 1985)

Kristina Nilsson

Utredare för utredningen om översyn av socialförsäkringsskyddet för gravida, tidigare riksdagsledamot (S)
Sjuksköterska

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00