MP-byte i utskotten – Fridolin till EU-nämnden

SKIFTE. Gustav Fridolin lämnar riksdagen i höst. Men redan nu lämnar han utbildningsutskottet för att i stället gå till EU-nämnden. Platsen i utbildningsutskottet fylls av en nygammal ledamot.

Gustav Fridolin kom in i riksdagen år 2002 som 19-åring. Han var då den yngsta riksdagsledamoten genom tiderna. Efter fyra år lämnade han riksdagen för att sedan göra comeback efter valet 2010. 

Året efter, 2011, valdes han till språkrör i partiet. En post han lämnade i samband med Miljöpartiets kongress i maj 2019.

Minister

Mellan 2014 och 2019 var han utbildningsminister i Stefan Löfvens första regering och i övergångsregeringen. När han i februari återvände till riksdagen tog han plats i EU-nämnden. Men redan efter två veckor tog han steget vidare till utbildningsutskottet.

Läs också: Omflyttning i Miljöpartiet

Det blev bara cirka fyra månader i utbildningsutskottet för Fridolin. Nu återvänder han till EU-nämnden då han fyller Alice Bah Kuhnkes tomma stol. Gustav Fridolin kommer att sluta i riksdagen i oktober och då återgå till att bli folkhögskolelärare.

Utskottscomeback av Hirvonen Falk

MP:s nygamla representant i utbildningsutskottet blir i stället Annika Hirvonen Falk. Hon satt i utbildningsutskottet efter valet i höstas, fram till januari 2019. Då fick hon lämna sin riksdagsplats som statsrådsersättare efter att Alice Bah Kuhnke lämnat regeringen.

Efter att Alice Bah Kuhnke valts in i Europarparlamentet gör Hirvonen Falk nu comeback, både i riksdagen och i utskottet. Hirvonen Falk valdes in i riksdagen första gången år 2014 och var under den förra mandatperioden vice ordförande i justitieutskottet.

Forrige artikel Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M) Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M) Næste artikel Nya riksdagsledamöter till hösten Nya riksdagsledamöter till hösten