MP-byte i utskotten – Fridolin till EU-nämnden

SKIFTE. Gustav Fridolin lämnar riksdagen i höst. Men redan nu lämnar han utbildningsutskottet för att i stället gå till EU-nämnden. Platsen i utbildningsutskottet fylls av en nygammal ledamot.

Gustav Fridolin kom in i riksdagen år 2002 som 19-åring. Han var då den yngsta riksdagsledamoten genom tiderna. Efter fyra år lämnade han riksdagen för att sedan göra comeback efter valet 2010. 

Året efter, 2011, valdes han till språkrör i partiet. En post han lämnade i samband med Miljöpartiets kongress i maj 2019.

Minister

Mellan 2014 och 2019 var han utbildningsminister i Stefan Löfvens första regering och i övergångsregeringen. När han i februari återvände till riksdagen tog han plats i EU-nämnden. Men redan efter två veckor tog han steget vidare till utbildningsutskottet.

Läs också: Omflyttning i Miljöpartiet

Det blev bara cirka fyra månader i utbildningsutskottet för Fridolin. Nu återvänder han till EU-nämnden då han fyller Alice Bah Kuhnkes tomma stol. Gustav Fridolin kommer att sluta i riksdagen i oktober och då återgå till att bli folkhögskolelärare.

Utskottscomeback av Hirvonen Falk

MP:s nygamla representant i utbildningsutskottet blir i stället Annika Hirvonen Falk. Hon satt i utbildningsutskottet efter valet i höstas, fram till januari 2019. Då fick hon lämna sin riksdagsplats som statsrådsersättare efter att Alice Bah Kuhnke lämnat regeringen.

Efter att Alice Bah Kuhnke valts in i Europarparlamentet gör Hirvonen Falk nu comeback, både i riksdagen och i utskottet. Hirvonen Falk valdes in i riksdagen första gången år 2014 och var under den förra mandatperioden vice ordförande i justitieutskottet.

Forrige artikel Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M) Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M) Næste artikel Nya riksdagsledamöter till hösten Nya riksdagsledamöter till hösten
Strömmer (M) om toppstyre och demokratiska dilemman

Strömmer (M) om toppstyre och demokratiska dilemman

INTERVJU. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är öppen för slöjförbud och reklamfinansierad public service. Trots anklagelser om toppstyre anser han inte att partiet  har problem med interndemokratin.