Moderaterna vill avvisa och utvisa fler

MIGRATION. Fler kriminella ska kunna utvisas och asylsökande som har fått avslag ska avvisas. De beskeden ger Moderaterna som profilerar sig i viktiga valfrågor inför hösten.

I en debattartikel på DN Debatt presenterar Ulf Kristersson (M), partiledare och Gunnar Strömmer (M) förslag som ska göra att asylsökande som fått avslag på sina asylsökningar ska lämna landet. Det ska ske dels via ökad kontroll men också genom att minska drivkraften för människor att leva illegalt i Sverige.

– Det är problematiskt att kombinera ett av världens kanske mest rättssäkra asylsystem med ett signalspråk om att ett avslag inte gäller, säger Kristersson, vid en träff med riksdagsjournalisterna.

Moderaterna vill gå tillbaka till de regler som gällde innan 2013 då alliansregeringen gjorde upp med Miljöpartiet om nya regler. Det skulle bland annat innebära att vuxna som vistas illegalt i landet endast ska erbjudas akut vård och behandling. Samtidigt som kommunerna ska strama åt det ekonomiska biståndet. När det däremot gäller barn som olagligen är i Sverige ska de ha samma rätt till sjukvård som andra barn.

Login