Maskerad huligan riskerar fängelse

IDROTT. Det ska vara straffbart att maskera sig vid olika idrottsarrangemang, föreslår en utredare. Men det blir inget generellt förbud – maskeringsförbudet ska bara gälla den som är inblandad i bråk inne på arenan.

Per-Anders Sjögren

Utredaren Sigurd Heuman fick i våras i uppdrag av den förra regeringen att undersöka ett förbud mot att maskera sig i samband med fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang. Bakgrunden är att polisen ska kunna identifiera bråkmakare och de som exempelvis använder bengaliska eldar, raketer och annan pyroteknik på arenorna. Redan i dag har en del större klubbar och förbund, som Svenska Fotbollförbundet, ett maskeringsförbud vid sina matcher. Men det räcker inte enligt utredaren.

– Därför ska en straffbestämmelse införas mot att folk maskerar sig vid idrottsevenemang, sade Heuman när utredningen presenterades.

Ett sådant förbud kan ha en avhållande effekt på många av dem som funderar på att maskera sig för att störa den allmänna ordningen, enligt utredarens bedömning.

Fakta
Det förbud som nu föreslår ska gälla inne på arenorna. När det gäller ett maskeringsförbud vid bråk utanför arenorna kan den gällande lagen mot maskeringsförbud från 2006 tillämpas, anser utredaren. Den lagen kom till för att polisen lättare skulle kunna ingripa mot maskerade bråkmakare vid demonstrationer.
Frågan om att införa en lag mot att maskera sig i samband med större fotbollsmatcher har stötts och blötts länge. En del större klubbar och arrangörer har också infört ett förbud på sina matcher. 
För två år lade en utredare fram ett lagförslag om maskeringsförbud vid idrottsevenemang. Men det förslaget ledde aldrig fram till en lag. De flest remissinstanser var då positiva. Kritiken bland annat från Åklagarmyndigheten gällde hur förslaget var utformat.

Det är dock inte frågan om ett generellt förbud utan det krävs avgränsningar, enligt utredaren. Därför ska förbudet bara tillämpas vid ordningsstörningar eller då det finns risk för att ordningen störs inne på arenan.

Förbudet gäller den som helt eller delvis täcker sitt ansikte på ett sätt som försvårar identifikationen och om personen ensam eller tillsammans med andra stör den allmänna ordningen eller utgör omedelbar fara för ordningen. I det läget har polisen skyldighet att ingripa mot den som är maskerad – även om de kan avvakta med ett ingripande.

Straffskalan ska vara böter eller fängelse i högst sex månader.

De som inte är inblandade i ett bråk ska inte omfattas av förbudet – även om de täcker ansiktet och försvårar identifikation. Det gäller till exempel den som täcker ansiktet på grund av väder och vind, rök från fyrverkerier eller av religiösa skäl.

Förslaget går nu ut på remiss i tre månader och därefter ska regeringen återkomma med ett skarpt lagförslag för att ändra i ordningslagen.

– Det är ett bra förslag och vi förväntar oss ett positivt remissutfall och då kommer vi att gå vidare med en proposition, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Men det blir inget förbud redan inför nästa års fotbollssäsong.

– Vi hoppas att ett maskeringsförbud kan vara på plats den 1 januari 2016, säger Ygeman

Dokumentation

Utredningen Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang Ds 2014:44



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00