Löfven: Slå hårt mot terrorn

BOMBDÅD. Terrorattackerna i Bryssel leder inte till några akuta politiska åtgärder för svensk del. Men Sverige ska vara redo att slå hårt mot terrorismen, enligt statsminister Stefan Löfven.

Löfven har tidigare, efter terrorattacken i Paris i höstas och en höjd hotbild mot Sverige, pekat på att svenska politiker genom årens lopp kanske varit väl naiva, att det är svårt att acceptera att det i Sverige finns de som sympatiserar med terrorgrupper och är redo att döda för det. Den naiviteten ska blåsas bort. Sverige får inte bli en fristat för terrorister.

Frågan är hur samhället ska skydda sig från den typen av dödliga attacker som har inträffat i Köpenhamn, Paris, Ankara och Bryssel. Eller i Stockholm för drygt fem år sedan – den gången var det dock enbart gärningsmannen som sprängdes i luften.  

När statsminister Stefan Löfven talade timmarna efter terrordåden i Bryssel sade han att det aldrig går att garantera att detta inte kommer att inträffa igen. Men det är folkvalda politikers skyldighet att skydda medborgarna från terrorism och att slå vakt om det öppna demokratiska samhället. Och enligt Löfven kan man nästan utgå från att det kommer att krävas fler åtgärder i framtiden – även om det i nuläget inte är aktuellt med skarpa förslag.

Login