Löfven om Trump: Vi är förberedda

USA. De första kommentarerna från den svenska regeringen efter Donald Trumps seger i presidentvalet är återhållsamma. Det är ännu oklart hur Trump kommer att agera när han tillträder.

Per-Anders Sjögren

– Det här är ett valresultat som många känner oro inför, men som vi har förberett oss på, kommenterar statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Före valet har Donald Trump gjort uttalanden som går stick i stäv med svenska intressen. Det gäller bland annat synen på klimatfrågan, internationella handelsavtal och vikten av frihandel samt tveksamheter om amerikanskt militärt stöd till de baltiska staterna. Och från statsminister Stefan Löfven är budskapet att han hellre hade sett Hillary Clinton som president.

Goda relationer

Men efter segern handlar det om att gilla läget. För Sverige är USA ett viktigt land som det gäller att ha så goda relationer med som möjligt – oavsett president.

– Sverige har en lång tradition av samarbete med amerikanska regeringar, oavsett partifärg, och den svenska regeringen kommer tidigt ta kontakt med den tillträdande amerikanska administrationen för att värna svenska och europeiska intressen, samt främja global säkerhet och stabilitet, kommenterar Löfven.

Samtidigt är det oklart vilken politik som Trump kommer att genomföra när han tillträder som USA:s 45 president.

– Jag tror inte man ska gå för långt i spekulationerna om vad som ska hända. Det gäller att ha is i magen och själv verka för trygghet och stabilitet. Det har varit en del kontroversiella uttalanden, men låt oss se vad administrationen tänker genomföra, sade statsminister Löfven i TV4 på onsdagsmorgonen.

En ny, osäker tid

Centern partiledare Annie Lööf menar att Donald Trumps seger innebär att världen går in i en ny, osäker tid.

– Nu krävs det ett tydligt ledarskap som kan stå upp för en öppen ekonomi, för miljön och för den internationella säkerheten, kommenterar hon.

Hon ser flera utmaningar som svensk politik nu måste hantera.

– Vi behöver säkerställa att svenska jobb inte drabbas, att det här inte påverkar stabiliteten i vårt närområde och att arbetet för ett kraftfullt miljöarbete fortsätter, säger Annie Lööf.

En del av de uttalanden som Trump har gjort är skeptiska till Nato och att USA ska bidra till det gemensamma förvaret om någon av baltstaterna attackeras. Att Trump tar plats i Vita huset kan komma att påverka de samarbeten som Sverige i dag  har med Nato och bilateralt med USA.

”Ödesfråga för Europas frihet. Transatlantiska samarbetet måste fortsätta”, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på twitter.

Från regeringens sida har man tidigare framhållit vikten av det bilaterala försvarssamarbetet med USA och det långtgående samarbetet med Nato. Hörnstenen är dock alltjämt alliansfriheten. Och när det stod klart att Trump vunnit underströk statsminister Löfven att det i särskilt i oroliga tider gäller att hålla fast vid den tidigare linjen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00