Både S och V redo att förhandla

SVAR. Statsminister Löfven svarade vid en pressträff på Alliansens inbjudan till samtal. Han vill gärna prata, men vill att det ska ske mellan partierna och inte mellan blocken. Några timmar senare höll Sjöstedt pressträff och visade öppenhet till idén om blocköverskridande överenskommelser gällande talmansfrågan. 

Löfven är kritisk till Alliansens tolkning av valresultatet och att det skulle betyda att Alliansen ska bilda regering.

– Nu uttrycks förhoppningar att vi socialdemokrater skulle bortse från den möjliga mandatfördelningen och istället erbjuda oss att bli stödparti åt det borgerliga blocket och det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger han.

Läs också: Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben

Han menar att eftersom Socialdemokraterna är största parti och en del av den största konstellationen, så är det orimligt om inte Socialdemokraterna skulle ha statsministerposten. Han säger också att det är ologiskt och odemokratiskt att Alliansen verkar vilja regera oavsett om den blir det största eller minsta blocket. Men att om den blir det största blocket så går Socialdemokraterna i opposition.

– Jag har aldrig sagt att jag kommer klamra mig fast till vilket pris som helst. Så går det inte till, säger han.

Vill begrava blockpolitiken

Löfven fortsätter gå på linjen att blockpolitiken bör begravas och att breda samtal mellan alla anständiga partier, vilket enligt Löfven är alla partier utom SD, ska föras. Han tror att det blir en besvärlig regeringsbildning om man står upp för blockpolitiken, men att det med blocköverskridande samtal och samarbeten kan gå snabbare.

Stefan Löfven skickar också en pik till de fyra allianspartierna och säger att förhandlingar ska ske mellan partierna och inte på Twitter eller Dagens Nyheter. Löfven framför också kritik mot hur Alliansen verkar tolka valresultat, en tolkning där Vänsterpartiet inte ingår i ett regeringsunderlag. Det är inte upp till Alliansen hur regeringens stöd ska se ut, menar statsministern.

Sjöstedt menar att nu är öppna dörrar är viktigare

Jonas Sjöstedt höll pressträff utanför riksdagen. Under pressträffen sa han att Vänsterpartiet vill se Löfven som statsminister och samtidigt kritiserade Alliansen för att försöka bestämma om de rödgröna är ett regeringsunderlag eller inte. Vänsterpartiet vill vara en del av de blocköverskridande samtalen som nu kommer behöva göras. 

– Just nu är öppna dörrar viktigare än stängda dörrar, säger Sjöstedt. 

Vänstern öppen till blocköverskridande samtal  

– Vänstern hade räddat Löfven i denna valrörelse, säger Sjöstedt och förklarade att de var anledningen till att de rödgröna kunde kalla sig själva det största blocket.

I talmansfrågan var Vänsterpartiet utgångspunkt att det största partiet i det största blocket skulle få talmansposten men visade öppenhet till en blocköverskridande lösning. För övrigt ska Vänsterpartiet använda sitt framgångsrika valresultat att försöka maximera sitt inflytande inom regeringen och se till att jämlikhetsreformer kan göras.

Artikeln uppdaterades senare samma dag vid 17.30.

Forrige artikel Viktiga hållplatser på vägen till makten Viktiga hållplatser på vägen till makten Næste artikel Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben
Unga hoppar av förtroendeuppdrag

Unga hoppar av förtroendeuppdrag

AVHOPP. Var tionde ledamot mellan 18 och 29 år har lämnat region- eller kommunfullmäktige ett år in på mandatperioden. Samtidigt behåller riksdagen sina unga.