Analys av 
Johan Manell

Liberal katastrof på väg

Hoppet är det sista som överger ett parti. Men läget för Liberalerna är riktigt illa. Siffrorna pekar nedåt och frågan är om stödröstarna finns där?

Det fortsätter gå utför för Nyamko Sabunis Liberalerna.
Det fortsätter gå utför för Nyamko Sabunis Liberalerna.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johan Manell

SCB:s val i dag-undersökning är nattsvart läsning för Liberalerna. Att som parti ha ett väljarstöd på 2,5 procent bara 15 månader före ett riksdagsval är såklart en mardröm. Men det är faktiskt inte bara illa – utan historiskt illa.

Senast ett riksdagsparti hade så lågt stöd i en SCB-mätning var när Ny Demokrati fick 2,3 procent i maj 1994. Det var ett parti i sönderfall. Riktigt så illa är det inte för Liberalerna. Men att partiet har mått bättre är lätt att konstatera.

Splittringen mellan dem som vill eller verkligen inte vill regera med stöd av SD går som en röd tråd hela vägen från partistyrelse och riksdagsgrupp via region- och kommunpolitiker och partimedlemmar till de potentiella väljarna.

Partisekreteraren Juno Blom (L) tror att förklaringen till tappet är att Liberalerna gick in i januarisamarbetet.

– När vi ingick det här samarbetet halverade vi vårt opinionsstöd. Att återvinna förtroende tar tid. Det finns ingen annan väg än ett hårt arbete, säger hon till Altinget.

Något nytt besked i regeringsfrågan är heller inte att vänta säger hon.

– Vi har fattat ett beslut. Väljarna där ute vill veta hur vi löser samhällsproblem de är inte så intresserade av politiskt spel.

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Men kruxet för Liberalerna är att väljarna uppenbarligen inte ser Liberalernas vägval bara som ett politiskt spel. Genom sitt hattande förhållningssätt har Liberalerna lyckats slarva bort väljare åt både höger och vänster. Att först ingå januarisamarbetet för att sen välja en partiledare som avskyr det samma har visat sig vara en dålig konstruktion.

Stödröster

Nu är det som det är. Liberalerna står där de står. Att partiet ska lyckas hitta enskilda frågor som lockar tillbaka väljarna blir svårt. Hoppet för riksdagsöverlevnad står snarare till stödröster. Men där finns också en dyster nyhet för partiet i SCB-mätningen.

Kristdemokraterna närmar sig nämligen också spärren. KD får 4,5 procent i mätningen men då felmarginalen är 0,5 procentenheter kan partiet inte känna sig tryggt. Om Liberalerna ska fånga stödröstare i valet krävs det nog att KD tar sig upp på säkrare mark. Nog för att det finns en hel del moderata stödröstare men inte så att det räcker för att rädda två andra partier.

Fördel Löfven

Ur Ulf Kristerssons perspektiv borde siffrorna vara bekymrande. Även om Moderaterna har stabiliserat sig över 20 procent så är det inte säkert att det hjälper för att knipa regeringsmakten även om Miljöpartiet (som hamnar under spärren för första gången sedan 2002) skulle ramla ur. Om SCB-mätningen skulle bli valresultatet får M/KD/SD tillsammans 173 mandat mot S/V/C:s 176 mandat.

– Vi vill att Moderaterna ska växa men vårt överordnade mål är att vi ska åstadkomma ett regeringsskifte. Det finns stora möjligheter. Sen är det ett faktum att alla måste leverera på toppen av sin förmåga för att det ska bli ett regeringsskifte, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M) till Altinget.

Även Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge ser framför sig en jämn kamp om regeringsmakten.

– Det kommer bli tajt. Det kommer handla om några enstaka mandat. Det gör att det är viktigt att man går och röstar om vill man byta ut regeringen. Man kan inte ligga på soffan för då är risken att det blir fyra år till med Stefan Löfven, säger han till Altinget.

Han medger också att striden kring spärren kan bli avgörande. Däremot tänker inte SD agera för att hjälpa L.

– Om både L och MP åker ur riksdagen blir det ungefär det samma mellan blocken. Men om bara det ena åker ut kommer det avsevärt påverka det blocket. Det finns ju en risk att det partiet tar med sig 3 procent ut ur riksdagen.

Med tanke på det, kommer ni uppmana till stödröstande på Liberalerna?

– Nej (skratt).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00