KU kritiserar Edholm: Anmälan ingen ursäkt till att inte svara

En KU-anmälan är ingen ursäkt för att inte svara på frågor om regeringens politik. Det konstaterar konstitutionsutskottet som riktar skarp kritik mot skolministern för att i höstas ha avböjt frågor i riksdagen.

”Media måste kunna fortsätta granska, så att det inte blir locket på när ett uttalande anmäls”, anser KU-ledamoten och Lotta Edholms partikollega Malin Danielsson (L). 
”Media måste kunna fortsätta granska, så att det inte blir locket på när ett uttalande anmäls”, anser KU-ledamoten och Lotta Edholms partikollega Malin Danielsson (L). Foto: Anders Wiklund/TT, Tim Aro/TT
Rebecka PrahlMiranda Olsson

Totalt har utskottet behandlat 26 anmälningar från riksdagsledamöterna. I fem av granskningarna har det förekommit brister och den sittande regeringen kritiseras i tre av dem. Skolministern är en av ministrarna som får kritik. 

{{toplink}}
Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

När skolminister Lotta Edholm (L) fick frågor i oktober om privata skolkoncerner och vinstuttag i riksdagen, sade hon att hon inte kunde uttala sig med anledning av en KU-anmälan mot henne om hennes bolagsengagemang i friskolekoncernen Tellusgruppen. För detta KU-anmäldes hon på nytt.

0:000:00