Kritiserad kommissionär backas upp av parlamentet

UTFRÅGNING. EU-parlamentet ger sitt stöd till att den kontroversiella tyska kommissionären Günther Oettinger tar över ansvaret för budget och personalfrågor.

Foto: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.
Andreas Liljeheden

De tre utskotten i Europaparlament med ansvar för budget, budgetkontroll och rättsliga frågor som frågade ut Günther Oettinger i måndags gav på torsdagseftermiddagen sitt stöd till den tyska kommissionären.

I ett brev till parlamentets talman skriver budgetutskottet att en stor majoritet av ledamöterna är ”...nöjda med att kommissionär Oettinger tar över budgetportföljen”.
Utskottet hoppas på ett nära samarbete när det gäller översynen av EU:s sjuåriga budget (2014-2020), nästkommande långtidsbudget liksom egna resurser.

Under utfrågning i måndags nämnde Oettinger att han inte var främmande för att unionen skulle få mer egna medel och inte helt behöva förlita sig på tillskott från medlemsländerna. Kommissionären nämnde bland annat europeisk moms, skatt på finansiella transaktioner och skatt på utsläpp som möjliga vägar att utforska.

Kritiserad utnämning

Günther Oettinger blev tilldelad ansvaret för budget och personalfrågor vid årsskiftet sedan bulgariskan Kristalina Georgieva lämnat kommissionen för ett jobb på Världsbanken. Utnämningen kritiserades hårt av politiker på vänsterkanten liksom av intresseorganisationer som Transparency International och Oxfam.

Anledningen var Oettingers nära relation med industrin och dess representanter. Särskilt en flygtur på ett privatjet med en tysk lobbyist som hade kopplingar till den ryska regeringen har kritiserats då Oettinger aldrig redovisade detta som lobbymöte.

Men kommissionären har också fått skarp kritik för sina återkommande klumpiga uttalanden. Under en middag förra hösten talande han till exempel nedsättande om kvinnor, HBTQ-personer och kineser vilka kan kallade Schlizaugen (gulingar) något han senare bad om ursäkt för.
I sin nya roll kommer Oettinger ha ansvar för etik, jämställdhet och öppenhet inom EU:s institutioner och kritikerna menar att hans agerande och uttalanden gör honom direkt olämplig för den rollen.

I brevet skrev ledarna från budgetkontrollutskottet och utskottet för rättsliga frågor att vissa medlemmar ”uttryckt oro” för Oettingers nära kontakter med företagslobbyn och hans kontroversiella uttalanden. Men även där fick han stöd från en majoritet för att ta över ansvaret för budget och personalfrågor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00