Krispaket med nya miljarder till kommuner och regioner

KRISPAKET. Kommunsektorn får förstärkning med ytterligare 12,5 miljarder kronor i år, enligt ett krispaket från januaripartierna. Samtidigt ska kömiljarden och andra riktade statsbidrag ses över.
"Det största krispaketet som någonsin har presenterats för den här sektorn i Sverige" säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet, presenterar nya budgetåtgärder på torsdagsmorgonen. Även Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson Liberalerna, deltog vid pressträffen.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet, presenterar nya budgetåtgärder på torsdagsmorgonen. Även Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson Liberalerna, deltog vid pressträffen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna Alskog

Regeringen skjuter till ytterligare cirka 15 miljarder till kommuner och regioner under det här året, varav 12,5 miljarder är allmänna statsbidrag. Det beskedet gav januaripartierna på torsdagsmorgonen. Löftet om att staten täcker upp för sjukvårdens extraordinära utgifter med anledning av coronakrisen räcker inte, konstaterar finansminister Magdalena Andersson.

– Det är också uppenbart redan nu att behoven kommer öka i andra delar av välfärden, samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger hon vid en pressträff tillsammans med Centerns Emil Källström, Liberalernas Mats Persson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Vårbudgeten innehåller 20 miljarder i tillskott till kommuner och regioner. 15 miljarder är nya pengar som vi nu berättar om för första gången, säger C:s ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

"Behåll era anställda"

Pengarna fördelas på sedvanligt sätt, det vill säga 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. För en genomsnittlig kommun med cirka 35 000 invånare innebär det runt 36 miljoner i tillskott för år 2020. 

Vi har en förväntan att man ser till att de anställda har kvar jobbet och att man längre fram har möjlighet att anställa fler.

Liberalernas Mats Persson

Januaripartierna ger samtidigt ett löfte om att tillskottet med generella statsbidrag inte kommer att dras undan, utan både år 2021 och 2022 kommer 12,5 miljarder i förstärkning. Uppmaningen är att kommuner och regioner ska våga behålla sina anställda.

– Vi har en förväntan att man ser till att de anställda har kvar jobbet och att man längre fram har möjlighet att anställa fler, säger Liberalernas Mats Persson.

Exakt fördelning till kommunerna och regionerna kommer klockan elva på torsdagen.

– Det som är bra med generella statsbidrag är att kommuner och regioner kan hantera situationen utifrån hur det ser ut lokalt, säger Magdalena Andersson och ger äldreboenden, sänkta hyror, stöd till lokala flygplatser eller till kollektivtrafik som olika exempel på verksamheter som kan behöva stöd.

Knyter upp riktade statsbidrag

Förutom generella statsbidrag innehåller krispaketet ytterligare två miljarder kronor till kommunernas och regionernas extraordinära vårdkostnader med anledning av coronapandemin.

– De kostnaderna kan bli ännu högre, då är vi beredda att göra ännu mer, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringen ska nu samtidigt se över de administrativa kraven på olika riktade statsbidrag, i första hand kömiljarden, för att se till att pengarna kommuner ut till kommuner och regioner.

– Kömiljarden är inte lämplig i det här läget. Nu gäller det att pengar som är avsatta till sjukvården också når ut till sjukvården, säger Magdalena Andersson.

Ytterligare besked kring vilka statsbidrag som är aktuella att ändra villkoren för ska komma så snart som möjligt, lyder beskedet från januaripartierna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00