Krav på att frysa förhandlingar med Turkiet

UTVIDGNING. EU ska lägga medlemsförhandlingarna med Turkiet på is, anser EU- parlamentet. Skälet är utvecklingen i landet som oroar de folkvalda i Strasbourg.

I sin resolution framhåller parlamentet att Turkiet är en viktig partner för EU. Men Turkiet visar inte den politiska viljan som krävs för att samarbeta och regeringens åtgärder leder landet bort från EU, menar parlamentet.

Parlamentet slår bland annat ner på att brister i skydd för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet samt att journalister och motståndare till president Erdogan har fängslats.

Samtidigt anser parlamentet att Turkiet även i fortsättningen ska vara förankrat till EU. Och parlamentet kommer att se över sin ståndpunkt när de ”oproportionerliga och repressiva åtgärder” som regeringen har vidtagit har tagits bort. 

I förra veckan uttryckte EU:s ministerråd  en allvarlig oro över utvecklingen i Turkiet, även om ministrarna inte vill att medlemsförhandlingarna ska frysas.

Flera utrikesministrar, bland andra Margot Wallström, har dock sagt att om Turkiet återinför dödsstraff, vilket president Erdogan flaggat för, så kommer det att innebära slutet för medlemsförhandlingarna.

Läs också: Oro över turkisk utveckling

I debatten togs även det omstridda flyktingavtal som EU har ingått med Turkiet upp och som innebär att EU är beroende av Turkiet.

– Det är hyckleri att samarbeta med Erdoğan på detta sätt. De europeiska länderna ska själva på ett ansvarsfullt och värdigt sätt sköta flyktingmottagandet, sade den svenska vänsterpartisten Malin Björk i debatten.

Avtalet innebär bland annat att Turkiet ska ta tillbaka migranter som har tagit sig till Grekland. EU har också utlovat ett ekonomiskt stöd och att snabba på förhandlingar som bland annat innebär visumfrihet för turkiska medborgare.

Turkiet har hotat med att dra sig ur uppgörelsen om inte EU beslutar om visumfrihet. Från EU:s sida är dock kravet att Turkiet uppfyller en rad andra åtaganden innan visumkravet slopas.

 

Forrige artikel Andra försöket att ändra hyror för nybyggt Andra försöket att ändra hyror för nybyggt Næste artikel Kollektiva ledningar på väg ut Kollektiva ledningar på väg ut
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.