Köttbullar ska ursprungsmärkas

LIVSMEDEL. Köttet i halv- och helfabrikaten ska också ursprungsmärkas. Det anser EU-parlamentet som uppmanar EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag.

Johanna Alskog

Mellan 30 och 50 procent av köttet från slaktade djur i EU används som en ingrediens i livsmedel, exempelvis färdig lasagne eller köttbullar. Även sådant kött bör ursprungsmärkas, så att konsumenterna vet vad de äter och var det kommer ifrån.

Det anser en majoritet av EU-parlamentets ledamöter som på onsdagen röstade igenom en resolution om att EU-kommissionen ska återkomma med ett lagförslag. Förslaget fick stöd av 460 ja-röster mot 204 nej-röster.

– Sedan hästköttsskandalen är det upp till oss att återvinna konsumenternas förtroende. Vi uppmanar kommissionen att föreslå en lag som gör det obligatoriskt att märka ut ursprungsland, för det kommer att leda till ökad insyn och tydlig och fullständig information till konsumenterna. Vi måste dock se till att det här inte leder till extra bördor för små och mellanstora företag, som det finns många av i den här branschen, säger miljö- och livsmedelsutskottets ordförande Giovanni La Via i ett uttalande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00