Kommuner ska folkomrösta om sammanslagning

REFERENDUM. Invånarna i Mörbylånga kommun och Borgholms kommun ska rösta om en eventuell kommunsammanslagning i maj.

Foto: Wikipedia
Johan Manell

I samband med EU-valet den 26 maj kommer tre kommunala folkomröstningar att hållas. Två av dessa, en i vardera kommun, gäller en kommunsammanslagning mellan Mörbylånga och Borgholm – till Ölands kommun.

Läs också: Istället för större kommuner – mer samverkan

Det är inte första gången som kommuninvånarna har röstat om just den frågan. I samband med EU-valet 2009 hölls en liknande folkomröstning. Då sa Mörbylångaborna nej och borgholmarna ja. Totalsiffrorna den gången blev 56 procent emot och 41,1 procent för.

Fängslande omröstning

Den tredje kommunen som kommer att hålla en folkomröstning samtidigt med valet till Europaparlamentet är Svedala kommun i Skåne.

Där ska invånarna rösta om ett planerat fängelsebygge i kommunen. Folkomröstningen har kommit till stånd efter att mer än 2 000 kommuninvånare uppmanat kommunen till det.

Vanligt förekommande

Det står kommuner fritt att hålla folkomröstningar i olika frågor. Dessa är alltid rådgivande. Ofta sker omröstningarna i samband med andra val. Vid de allmänna valen i höstas höll fyra kommuner folkomröstningar.

Tibros kommuninvånare sade ja till att bygga ett gymnasium. I Ljusnarsberg sade väljarna ja till en ny idrottshall, i Gisslaved ja till en simhall och i Strängnäs till att bevara ett antal skolor.

Få nya kommuner

Senast en folkomröstning hölls om en ny kommunindelning var i samband med de allmänna valen 2014. Då röstade Bengtsfors nej till att bilda en gemensam Dalslandskommun och Botkyrkas invånare sade nej till att dela kommunen och skapa Tullinge kommun.

Det har hunnit gå 16 år sedan Sverige fick en ny kommun. Det var 2003 när Knivsta kommun bröt sig loss från Uppsala.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00