Kommissionen upprepar varning om svenska bostadspriser

EU. Sverige visar robust tillväxt och växer snabbare än EU-snittet. Det skriver Kommissionen i en färsk prognos. Samtidigt varnar man som tidigare för den upphettade bostadsmarknaden som utgör en risk för ekonomin.

Foto: © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service
Andreas Liljeheden

I EU-kommissionens ekonomiska vårprognos har kapitlet om Sverige rubriken ”fortsatt robust tillväxt och sunda offentliga finanser”. Den svenska ekonomin väntas växa med 2,6 procent i år och 2,2 procent 2018. Det är något högre jämfört med den prognos som Kommissionen presenterade i höstas.

Den inhemska efterfrågan som har drivit på tillväxten tidigare mattats av men exporten håller uppe farten i ekonomin. Omvärlden väntas efterfråga mer av svenska varor och tjänster bland annat inom bil- och metallindustrin.

Kommissionens ekonomiska tjänstemän tror också att Sverige kan gynnas på medellång sikt av en framgångsrik integrering av migranter på arbetsmarknaden. Det spås också vara en starkt bidragande orsak till att stärka statens finanser. Man väntar sig ett statligt överskott på 0,7 procent av BNP år 2018 vilket innebär europeisk toppklass.

Den svenska arbetslösheten spås ligga på 6,6 procent 2017-2018 och inflationen väntas uppgå till 1,4 procent, klart under Riksbankens mål på två procent.

Varning för svensk bomarknad

Som tidigare pekar Kommissionen ut den heta svenska bostadsmarknaden som en riskfaktor. ”En korrigering på den svenska bostadsmarknaden kan dämpa företagens förtroende, hushållens konsumtion och investeringar i byggsektorn”, skriver man i rapporten.

Kommissionen har kommit med liknande varningar i alla sina ekonomiska rapporter rörande Sverige de senaste åren.

– Det betyder inte att en bubbla kommer att spricka men vi ser hur hushållen skuldsättning har ökat och risken har ökat, säger en EU-tjänsteman till Altinget i Bryssel.

Sammantaget väntas dock den svenska ekonomin gå bättre än det europeiska genomsnittet de kommande åren.

 

Källa: EU-kommissionen

EU:s ekonomi växer sakta men säkert

EU-ländernas ekonomier väntas enligt prognosen växa i genomsnitt med 1,9 procent i år och nästa år. Motsvarande siffror för euroländerna är något lägre, 1,7-1,8 procent. Även dessa siffror är något högre jämfört Kommissionen prognos från förra hösten.

–  Det är goda nyheter. Euroområdet har visat tillväxt fem år i rad trots de ekonomiska utmaningarna och politisk oro. Och vi förväntar oss att alla EU-länder, utan undantag, kommer visa tillväxt i år och nästa år, säger EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Den ekonomiska vekligheten spretar dock från land till land. Malta, Luxemburg, Rumänien och Irland väntas växa mest i år, fyra procent och uppåt. Italien spås visa svagast tillväxt strax under en procent. Även Finland och Frankrike ligger i botten av tillväxttabellen med 1,3-1,4 procent tillväxt.

Valdis Dombrovskis, kommissionären med ansvar för euron, konstaterar att de länder som har genomfört ambitiösa ekonomiska reformer går bättre än andra som har varit slappare.

– Vi behöver avgörande reformer runt om i Europa. Vi behöver öppna upp marknaderna för varor och tjänster och modernisera arbetsmarknaden och välfärdssystemen, säger Dombrovskis i ett pressmeddelande.

När det gäller arbetslösheten på EU-nivå väntas den komma ner till strax under åtta procent 2018 vilket är den lägsta nivån sedan finanskrisen bröt ut tio år tidigare. Men den är fortsatt skyhög i flera länder, allra högst i krisdrabbade Grekland där den ligger klart över 20 procent.

Många medlemsländer tampas också med höga statsskulder långt över EU:s teoretiska maxgräns på 60 procent av BNP. En handfull länder har också högre underskott än de tre procent av BNP som är den högsta tillåtna gränsen enligt EU:s stabilitets- och tillväxtpakt vilken är tänkt att skapa sunda offentliga finanser i Europa.

Trump och Brexit hot mot ekonomin

När det gäller risker för hela den europeiska ekonomin så har de dämpats något och blivit ”mer balanserade” jämfört med tidigare. Kommissionären Pierre Moscovici konstaterar också att riskerna har minskat efter valen i Nederländerna och hans hemland Frankrike.

– De har haft en negativ inverkan på investeringar men populismen har inte vunnit terräng och de inhemska riskerna borde minska efter valen, säger han.

Kommissionen pekar dock på andra risker som kan slå mot tillväxten. USA:s framtida politik inom ekonomi och handel utgör en extern riskfaktor liksom geopolitiska spänningar. Även Brexitförhandlingarna och Storbritanniens utträde ur EU pekas ut som en nedåtrisk för den europeiska ekonomin.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00