Så vill partierna stöpa om Klimatklivet

FÖRHANDLING. De sökande kan vänta sig ett omarbetat klimatstöd redan vid halvårsskiftet – om Liberalerna och Centern får bestämma.

Foto: Centerpartiet, Kristian Pohl/ Regeringskansliet samt R. Crap Mariner/Flickr
Jacob Hederos

Det största tillskottet som partierna har enats om sker till investeringsprogrammet Klimatklivet, som efter att ha reducerats med 860 miljoner kronor i M+KD-budgeten nu får ett tillskott på 750 miljoner.

Men det kommer inte att vara samma klimatkliv som de sökande ska ta del av vid halvårsskiftet. Liberalernas Tina Acketoft och Centerpartiets Rickard Nordin vill se till att flera förändringar kommer till, bland annat utifrån den kritik som Riksrevisionen riktat till satsningen.

– Vi sitter nu och diskuterar hur vi ska göra det i förordningen, säger Rickard Nordin till Altinget, och lyfter fram partiets prioriteringar.

– Dels vill vi se till att ladda hemma-stödet kommer tillbaka. Sedan vill vi skärpa upp det så att det blir konkreta åtgärder, inte klimatångestterapi. Eller som på det funnits exempel på, att man bytt rapsdiesel mot HVO-diesel och fått pengar för det. Det blir helt absurt, speciellt med tanke på att vi vet vad HVO innehåller. Sedan diskuterar vi andra saker också, men där sitter vi i förhandlingar.

Till ladda-hemma-stödet är det sagt att ni ska lägga specifika pengar?

– Så var det innan, då var det minst 40 miljoner reserverat tror jag, men där har vi nu diskuterat utformningen på hur man ska göra det smartast.

När är det sagt att ni ska lägga fram förordningen där detta förändras?

– Jag vet inte exakt. Men jag gissar att det är från halvårsskiftet.

Hur vill ni i C då lägga upp det?

– Jag har några idéer, men det är inget jag säger offentligt, då vi tar det i förhandlingar. Fördelen med att ha suttit i opposition i fyra år är att man har väldigt mycket idéer. Jag har långa listor på ”de här sakerna har de inte genomfört, de behöver de genomföra”, det är väldigt roligt att nu få chansen och trycka igenom några av dem, säger Rickard Nordin.

Läs mer: Riksrevisionen granskar Klimatklivet

Hos Miljöpartiet säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson och tidigare miljöminister, att det är centralt att det inte läggs an ett alltför kostnadseffektivt perspektiv i översynen av klimatstödet.

– Jag är inte insatt i detaljerna, men vi har inte något emot översynen. Vi har aldrig hävdat att det är helt perfekt, utan vi tittar gärna på det. Riksrevisionen har exempelvis kommit med kritik, då tar vi den på allvar. Men vi drar inte slutsatsen att vi slänger allt i sjön, utan vi kollar på hur vi kan göra det bättre, säger Karolina Skog till Altinget.

Har MP några särskilda käpphästar?

– Nej, förutom att satsningen ska vara kvar. Det vi tycker är så himla bra med Klimatklivet är att vi bjuder in och säger att ”klimatarbetet är något vi gör tillsammans", brett i samhället. Att företag, kommuner och föreningar kan söka och komma med sina idéer. Den delen har ett värde i sig. Även om det är någon krona som inte blir mest effektiv, så har medskapandet ett värde också.

Är det en konflikt som ni då får ta med de andra partierna?

– Nej, inte direkt. Och vi är inte emot kostnadseffektivitet, men vi tycker att det finns något där som revisorerna missar när man bara tittar med strikta ekonomiögon. Det behövs en sociologisk ansats också, säger Karolina Skog.

Nämnda personer

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00