KD vill ha transitzoner för asylsökande

MIGRATION. Kristdemokraterna vill inrätta särskilda zoner för asylsökande vid den svenska gränsen. Dessutom ska tillfälliga gränskontroller införas. Målet är att få en snabbare prövning av asylansökningar och avvisningar av dem som inte har rätt att stanna i landet.

Per-Anders Sjögren

På onsdagen presenterade Kristdemokraterna en rad förslag för att komma tillrätta med den akuta flyktingkrisen. Ett av förslagen är att inrätta särskilda områden för asylansökning vid gränsen. Den som kommer till landet ska hänvisas till detta område där personen ska registreras och asylproceduren inledas. Därmed ska processen gå snabbare än i dag. Ett annat syfte är att få bättre kontroll över vilka som kommer till landet och att hindra att någon vistas här illegalt, enligt Kristdemokraterna.

– Den som inte har skyddsskäl ska skyndsamt lämna landet, sade KD-ledaren Ebba Busch Thor på en pressträff.

Den som vistas i en transitzon, eller asylansökningsområde, får inte avvika därifrån. Men hur detta ska kontrolleras eller hindras är oklart. Och de asylsökande ska inte få tas i förvar, låsas in. Enligt KD-ledaren får polisen och Migrationsverket tillsammans bestämma hur zonerna ska konstrueras i detalj. Det kan bli aktuellt att upprätta boenden inom zonerna, enligt Busch Thor.

Gränskontroll

KD vill också att Sverige inför tillfälliga gränskontroller. Regeringen kan fatta ett sådant beslut om samhällsfunktioner hotas eller inte kan upprätthållas, vilket fallet är i dag, enligt KD-ledaren.

–  Syftet är att identifiera personer för att få bättre kontroll av vem som reser in i landet, sade Ebba Busch Thor.

Moderaterna har också föreslagit tillfälliga gränskontroller och att flyktingar som kommer till Sverige via ett annat EU-land ska nekas inresa. Men KD anser att moderatförslaget strider mot en rad internationella regler och därför är svårt att genomföra. KD-förslaget om gränskontroller och asylmottagningsområden är dock möjligt att genomföra samtidigt som rätten att söka asyl i ett land upprätthålls, enligt KD.

För att ge polisen ökade resurser bör beredskapspoliser införas på nytt och samtidigt ska polisstudenter få möjlighet att arbeta med asylärenden. KD efterlyser också en kriskommission som ska ta fram förslag för att förbättra mottagningen och integrationen, vilket bland annat innebär ändringar på arbetsmarknaden. Partiet vill också göra anhöriginvandringen mer restriktiv. Mottagningen av ensamkommande barn ska förbättras och för att underlätta kommunernas handläggning bör en nationell socialjour inrättas.

 

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00