KD hjälper regeringen med strålskyddsgräns

STRÅLSKYDD. Kristdemokraterna hjälper regeringen att få igenom lagförslaget om en åldersgräns på solarier. Strålsäkerhetsmyndighetens uppfattning väger tyngre än allianskamraternas, enligt KD-ledamoten Mikael Oscarsson.

Liberalerna, Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna är eniga. Det bör inte införas någon 18-årsgräns på solarier i syfte att skydda barn och ungdomar mot skadlig UV-strålning. Partierna motsätter sig därmed regeringens lagförslag.

Liberalerna, Moderaterna och Centern anser att ökningen av hudcancer istället bör bekämpas med utökade informationsinsatser, så att människor får bättre solvanor såväl utomhus som i solarier. "Det går inte att stifta lagar mot alla risker i livet" skriver Hans Wallmark (M), Daniel Bäckström (C) och Allan Widman (L), alla ledamöter i försvarsutskottet, i sin gemensamma motion. Enligt de tre borgerliga partierna handlar det i slutänden om att människor ska ansvara för sin egen hälsa. Vad gäller solvanorna bland barn och ungdomar under 18 år har föräldrarna ett särskilt ansvar.

Åldersgräns resurskrävande

Sverigedemokraterna anser att hudskador till följd av UV-strålning är ett stort problem, men tror inte en ny regel är rätt väg att gå. "Nya uppgifter för myndigheterna innebär ett utökat behov av resurser som måste tas från andra och minst lika angelägna uppgifter." skriver SD-ledamöterna Mikael Jansson och Roger Richtoff. Även SD anser att utökade informationsinsatser är ett bättre vapen mot den ökande hudcancern.

Regeringen har tillräckligt stöd

Men trots motståndet från de fyra partierna, så har regeringen stöd från en majoritet i riksdagen för att införa åldersgränsen. "Vänsterpartiet har inga synpunkter på propositionen", skriver Stig Henriksson (V) till Altinget. Därutöver har även Kristdemokraterna beslutat sig för att sluta upp bakom regeringen.

– Det är så skadligt, särskilt för barn. Avvägningen är inte lätt. Men vi kommer inte att protestera emot det, säger Mikael Oscarsson, KD-ledamot i försvarsutskottet till Altinget.

KD och SD har bytt åsikter

Det innebär att Kristdemokraterna har bytt fot. När Ekot i början av mars förra året skrev om regeringens planer på en åldersgräns var partiet skeptiskt.

– Lagstiftning är inte alltid det bästa sättet att undvika faror, utan vi måste ta ett personligt ansvar, som vuxna och som vuxna måste vi ta ett ansvar för våra barn, sade då Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott till Ekot.

Då, i mars 2016, lutade å andra sidan Sverigedemokraterna åt att ge regeringen sitt stöd.

– När man ser hur utvecklingen har varit och hur andra länder gör, så ställer vi oss positiva. Men, som sagt, vi har inte läst förslaget än, sade Carina Herrstedt (SD) till Ekot.

Mikael Oscarsson upprepar att det inte är någon lätt fråga, men att riksdagsgruppen kom fram till att följa Strålsäkerhetsmyndighetens uppfattning samt att även stödja sig på det faktum att flera andra länder valt att införa en åldersgräns.

– Det blir sedan en viktig sak att se till att det kommer att kontrolleras på ett rimligt sätt, så att det inte blir allt för stor apparat, säger Mikael Oscarsson. 

Forrige artikel Kritiserad kommissionär backas upp av parlamentet Kritiserad kommissionär backas upp av parlamentet Næste artikel Finansministern: Blockpolitik hinder för skattereform Finansministern: Blockpolitik hinder för skattereform
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.