Italienarnas slag om Europa har blivit ett ”kulturellt inbördeskrig”

ITALIENSKA RÖSTER. Inrikesminister Matteo Salvinis högernationalistiska tankar breder ut sig över Italien där inställningen till EU i allt högre grad speglar sociala och geografiska klyftor, säger den politiska kommentatorn Federico Fubini från tidningen Corriere della Sera. 

Den italienske inrikesministern Matteo Salvini har vind i seglen.
Den italienske inrikesministern Matteo Salvini har vind i seglen.Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / Ritzau Scanpix

Av: Tomas Lauritzen

Strömmen av migranter över medelhavet har tillsammans med en ekonomisk kris och ett generellt politikermissnöje blandat sig i en sprängfylld cocktail som splittrar Italiens befolkning inför det stundande europaparlamentsvalet.

Klyftan mellan anhängare och motståndare till EU har vuxit sig större och är mer principiell än någonsin, menar den politiska analytikern Federico Fubini från tidningen Corriera della Sera.

– Det pågår någonting som liknar ett kulturellt inbördeskrig mellan två fronter i Italien. Det påminner mig lite om det kulturella, politiska och ideologiska krig som fanns mellan de som stöttade Sovjet och de som stöttade USA efter andra världskriget, säger han.

Om man är för EU så är man högre utbildad och förmodligen från en större stad och en välbeställd familj. Om man är emot EU så är man en del av "folket".

Federico Fubini
Politisk analytiker, Corriere della Sera

– Det är verkligen ideologiskt. Det är också en signal om var man hör hemma socialt. Om man är för EU så är man högre utbildad och förmodligen från en större stad och en välbeställd familj. Om man är emot EU så är man en del av "folket".

Ledaren för det ursprungligen norditalienska nationalistpartiet Lega, inrikesminister Matteo Salvini, rider på en våg av popularitet som ser ut att göra honom till Italiens stora vinnare i valet till Europaparlamentet.

– Salvini har arbetat hårt för att sprida sin popularitet också över landets södra regioner. Hans retorik mot immigration har verkligen fungerat bra. Vågorna av asylsökande som kommer över från Libyen har verkligen satt sina spår i det nationella psyket. Det har han dragit nytta av, säger Federico Fubini.

Den politiska analytikern Fubini menar att Matteo Salvini har stora planer i Europaparlamentet då han för närvarande samlar andra europeiska partier som Frankrikes Nationell samling, Österrikes Frihetspartiet och Danmarks Dansk Folkeparti i en allians inför EU-valet.

– De högernationalistiska partierna tycker inte om den kontroll som kommer från oberoende institutioner. Det är just de europeiska institutionerna som också representerar den starkaste formen av ömsesidig kontroll man kan föreställa sig, speciellt gällande ekonomi och budgetar, men inte bara det, säger han.

– Salvini vill ha mer makt i Europaparlamentet i hopp om att han också kan få inflytande över den kommande EU-kommissionen. Kärnan i projektet är att försvaga den form av kontroll som EU-kommissionen representerar, säger Federico Fubini.

Artikeln är översatt från altinget.dk


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00