Inga planer på svensk hyperloop

FRAMTIDSFORSKNING. Regeringen borde ta en aktivare roll när det kommer till ny teknik som utvecklingen av hyperloop, anser Mathias Sundin (L). Men infrastrukturminister Anna Johansson (S) tycker inte att det är regeringens uppgift.

– Jag hoppas att inte framtiden tar slut nu bara för att framtidsministern fick sparken, sade Mathias Sundin och syftade på veckans regeringsombildning där statsrådet Kristina Persson entledigades.

På fredagsmorgonen debatterade Sundin och infrastrukturminister Anna Johansson framtidens infrastruktur. En ny teknik, så kallad hyperloop, utvecklas runt om i världen. I praktiken fungerar den ungefär som rörpost och innebär att människor kan transporteras på mycket långa avstånd på väldigt kort tid. Vagnarna, eller poddar, transporteras i rör och farkosten kan komma upp till 1 000 kilometer i timmen, vilket innebär att sträckan mellan Stockholm och Göteborg skulle ta ungefär en halvtimme.

Det blir också betydligt billigare att bygga än exempelvis höghastighetståg, enligt Mathias Sundin. Under interpellationsdebatten ville han därför att infrastrukturminister Anna Johansson (S) skulle besvara om regeringen planerar att utreda möjligheten med hyperloop.

Login