Inga planer på svensk hyperloop

FRAMTIDSFORSKNING. Regeringen borde ta en aktivare roll när det kommer till ny teknik som utvecklingen av hyperloop, anser Mathias Sundin (L). Men infrastrukturminister Anna Johansson (S) tycker inte att det är regeringens uppgift.

Foto: Bild: Hyperloop One
Ella Sundström

– Jag hoppas att inte framtiden tar slut nu bara för att framtidsministern fick sparken, sade Mathias Sundin och syftade på veckans regeringsombildning där statsrådet Kristina Persson entledigades.

På fredagsmorgonen debatterade

Dokumentation

Hyperloop

Är en ny transportteknik som fungerar ungefär som rörpost. Det innebär att passagerarna färdas i vagnar, eller poddar, genom rör där det råder vakuum. Farkosten kan komma upp i mycket höga hastigheter, närmare 1 000 km/timmen vilket gör att passagerare kan transporteras långa sträcker på kort tid. En resa mellan Stockholm och Göteborg tar cirka en halvtimme, till Luleå från Stockholm skulle ta ungefär en timme. Det första försöket har nyligen genomförts i Nevada, USA.  

Det är amerikanska företaget Hyperloop One, med dess grundare Elon Musk i spetsen, som har utvecklat tekniken. Musk ligger även bakom rymdföretaget Space X och elbilsföretaget Tesla.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00