Här är kändisarna som vill ta plats i riksdagen 

KANDIDATER. Det har hänt förut att personer som varit kända för karriärer utanför politiken tar steget in i politiken. 2018 är inget undantag. Bland årets riksdagskandidater finns dokusåpastjärnor,  schlagersångare och journalister.

De allra flesta politiker som tar plats i Sveriges riksdag har en lång partikarriär bakom sig. Men för vissa kan det gå snabbare. En känd karriär vid sidan av politiken kan göra att man placeras högt på partiernas listor.  

Diggi-loo diggi-ley riksdagen väntar på mig

Den kändis som ligger bäst till för att knipa en plats i riksdagen efter valet är artisten Richard Herrey (M), eurovisionvinnare med Herreys. Han står på plats 15 i Stockholms Län. En valkrets där Moderaterna fick 13 mandat 2014. Men före sig på listan har han bland annat Ulf Kristersson, som står på listor i flera valkretsar.

Läs också: Krysskamp inom M i flera valkretsar

Om Moderaterna bildar regering efter valet så kan också namn före Herrey bli aktuella som ministrar, exempelvis Tomas Tobé och Karin Enström.  

Expedition: Riksdag

En annan kändis som vill in i riksdagen är den första Expedition: Robinson-vinnaren Martin Melin (L), som står på plats 12 på Liberalernas Stockholmslista. Där kommer det dock givet det nuvarande opinionsläget att krävas personkryss om han ska ta plats.

Läs också: Nya liberala namn på väg till riksdagen

När Melin blev den allra första Robinson-vinnaren 1997 ställdes han i finalen mot Kent Larsen. Och faktum är att också Larsen, som nu har hunnit bli 82 år, kandiderar till riksdagen. Han står dock först på plats 18 för Centerpartiet i Västerbotten. En valkrets där Centerpartiet bara fick ett mandat 2014. 

Men Robinson och riksdag är faktiskt inget nytt. År 2001 vann Jan-Emanuel Johansson (S) programmet. Året efter tog han klivet in i riksdagen och satt sedan där i olika omgångar till 2010. Johansson hade dock lokalpolitiska uppdrag redan före sin Robinson-vinst.  

Journalister

Lars Adaktusson var under många år en känd journalist, framför allt på SVT, innan han 2013 tog steget över till politiken och blev medlem i Kristdemokraterna. Där gick karriären fort och han blev 2014 KD:s ledamot i Europaparlamentet. 2015 blev han invald i partistyrelsen och 2017 framröstad till andre vice ordförande. Nu är han KD:s största affischnamn i valrörelsen efter partiledaren Ebba Busch Thor och kommer ta plats i riksdagen om KD klarar 4-procentsspärren.  

Läs också: Här är KD:s nya lag till riksdagen

En annan tidigare SVT-journalist som kandiderar är Morgan Olofsson, som bland annat varit ansvarig utgivare för Rapport. Han står på plats 9 på Liberalernas Stockholmslista och får troligtvis lita till personkryss. Om inte L gör ett exceptionellt bra val eller att något av namnen före Olofsson blir ministrar. 

Författare 

Författaren och debattören Ann Heberlein står på plats 8 på Moderaternas lista i Skåne södra, en valkrets där partiet fick 4 mandat i valet 2014. En annan författare som kandiderar är sexrådgivaren Katerina Janouch som står, som oberoende kandidat, på plats 11 för Medborgerlig Samling.

Läs också: Här är MED:s kandidater till riksdagen

Relationscoachen Lennart Matikainen som bland annat medverkat i TV4-programmet "Skilsmässohotellet", står på plats 24 för det nystartade partiet Alternativ för Sverige. 

Läs också: Välkända namn toppar AFS:s riksdagslista

Rock 'n' riksdag

Rockmusikern Peter Jezwski, känd som sångare i The Boppers, kandiderar för Sverigedemokraterna. SD har valt 59 toppnamn som är de samma på listorna i samtliga valkretsar. Sedan har varje valkrets ytterligare 12 namn.  

– Det är 12 olika namn för varje valkrets med regional anknytning, sade Josef Fransson (SD), i valberedningen på en pressträff där listan presenterades.    

Läs också: SD möblerar om rejält på riksdagslistan

Jezewski verkar dock ha regional anknytning, alternativt vara populär, i flera delar av landet. Han står nämligen på plats 64 i Dalarna, plats 67 i Stockholms län, plats 67 i Stockholms kommun, plats 69 i Västmanland och plats 72 i Örebro. Beroende på hur bra det går för partiet kan han alltså ha chans att komma in.  

SD har också en dokusåpakändis i leden. Jan “Naken-Janne” Jansson, känd från Farmen kandiderar dock bara till kommunfullmäktige i Uppsala.  

Forrige artikel Valutspel – Det här lovar partierna i valet 2018 Valutspel – Det här lovar partierna i valet 2018 Næste artikel Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Sunt med förnuft!

    Mycket intressant att få ta del av denna "undersökning"! Jag hade bara delvis en aaaning! Om detta är en trend så är det bara att lyckönska vårt samhälle! Det måste ju vara bättre att få in människor med erfarenheter från livet utanför politiken och inte bara ha en "karriär" bakom sig som politikerbroiler! Kan vi ta bort den stämpeln att politiker är ett yrke så har vi vunnit mycket!

Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

DEBATT. Sedan mitten av mars har enbart 55 riksdagsledamöter medverkat vid omröstningar. Trots en kraftigt reducerad storlek har riksdagen kunnat fortsätta med sitt uppdrag. Det är dags att se över storleken på Sveriges lagstiftande församling – 55 är nog för få, men 349 är garanterat för många. Det skriver Benjamin Dousa.