Han ska utreda anonyma vittnen: ”Används mycket sällan”

Visitationszoner och anonyma vittnen ska utredas, meddelade Tidöpartierna på en pressträff på tisdagsmorgonen. Det blir Fredrik Wersäll, tidigare justitieråd och hovrättspresident, som ska föreslå ett system med anonyma vittnen, en lösning han själv tidigare sagt påverkar bevisvärdet.

<div>Fredrik Wersäll är riksmarskalk sedan 2018. Här&nbsp;tillsammans med kronprinsessan&nbsp;Victoria&nbsp;och familj på nationaldagen i somras.</div>
Fredrik Wersäll är riksmarskalk sedan 2018. Här tillsammans med kronprinsessan Victoria och familj på nationaldagen i somras.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

– I nio veckor har vi jobbat intensivt med att förbereda de reformer vi har lovat. Nu är det dags att gå från ord till handling, säger Ulf Kristersson (M) på den pressträff som Tidöpartierna samlat till på tisdagsmorgonen.

Utöver visitationszoner och anonyma vittnen meddelade de fyra partiledarna att de nu även går vidare med ett större, lagstadgat ansvar för kommunerna i det brottsförebyggande arbetet.

Socialtjänsten föreslås även kunna genomföra insatser för barn i tolvårsåldern utan vårdnadshavarnas samtycke. Åldersgränsen är i dag 15 år. Lagändringen, som nu skickas till Lagrådet, föreslås träda i kraft i sommar.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00