Hallå där Per Bolund – som svarar på kritiken från partikollegan Peter Eriksson

HALLÅ DÄR. Nyligen framförde det tidigare språkröret Peter Eriksson (MP) kritik om toppstyrning och moralism i partiet. Det nuvarande språkröret Per Bolund håller med om att Miljöpartiet ska akta sig för att bli exluderande.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Hur ser du på de uttalanden om väljarna och partiet som Peter Eriksson uttryckte i Min sanning, som rörde toppstyrning och moralism i partiet. Är det något ni kan dra lärdom av?

– Ja, Peter är en klok person som varit med länge och som jag respekterar väldigt mycket. Å andra sidan ser jag ett parti där det är väldigt högt till tak. Där många olika människor med många olika bakgrunder kan rymmas inom den gröna rörelsen, säger Per Bolund till Altinget och fortsätter:

– Jag vet ju att det finns miljökämpar som är veganer och djurrättsförespråkare. Och det finns miljökämpar som lever på landet och jagar. Det jag tycker är viktigt är att det ska finnas utrymme för oss alla inom den gröna familjen. Jag tycker att Peter har en poäng i att den gröna rörelsen inte får bli exkluderande. Vi måste bejaka alla olika lösningar som finns på miljö- och hållbarhetsproblemen.

Har det varit för mycket moralism?

– Nej jag upplever inte att det har varit det. Det är väl snarast så att MP har tolkats av andra utomstående som att vi pekar finger och moraliserar.

Men Peter Eriksson är väl inte utomstående?

– Nej, och jag tycker att Peters analys är väldigt intressant. Jag har ju sett den här frågan från det andra perspektivet. Som MP-ledare och minister är man ju också ständigt granskad efter om man lever som man lär, och hur man följer miljörestriktioner. Vi får ju utstå väldigt mycket kritik om vilka bilar som närstående har eller om vi flyger för att vi behöver göra det ibland i vårt arbete på det internationella planet.

– Det kan ju också ge en bild av att miljöpartister måste leva fläckfritt och inte får ge upphov till någon miljöpåverkan överhuvudtaget och det är ju såklart ett orimligt krav att ställa på någon. Vi är ju fortfarande i ett fossilberoende samhälle. Det gäller för miljöpartister likväl som för alla andra. Vi måste också ha en tolerans för att vi jobbar långsiktigt och att vi alla gör så gott vi kan. Men att vi också gör det på lite olika sätt. Det ska det finnas utrymme för inom MP.

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00