Hallå där Matilda Ekeblad – ny ordförande för Muf

HALLÅ DÄR. Matilda Ekeblad har miljö och klimat i fokus för sin ordförandetid i Moderata ungdomsförbundet. Samtidigt vill hon tydligare visa att högern även har politik på jämställdhetsområdet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Den 14 november slutade Benjamin Dousa som ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf). Ny på posten är Matilda Ekeblad, 24 år från Östergötland.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Det är klimat, miljö, sjukvård och arbetsmarknad.

Är det något särskilt område du tycker att ert moderparti, Moderaterna, behöver bli bättre på?

– Det är framför allt miljö och klimat. Vi kommer med lite förslag då och då men vi behöver ta ett helhetsgrepp och leverera reformpaket kring det här. Mycket när det kommer till vad tycker vi om koldioxidlagring till exempel.

Vilken blir den största skillnaden mellan dig och Benjamin Dousa som Muf-ordförande?

– Vi har olika frågor som vi brinner för. Jag vill att vi ska hålla i den här högersvängen med sänkta skatter och mer krav för bidrag. Men vi måste också se vad unga vill prata om och då är det mycket klimat, miljö och jämställdhet. Där har vänstern tagit patent på frågorna. Vi måste visa att jämställdhet är en frihetsfråga och att miljö och klimat mycket handlar om kostnadseffektivitet där vi vet att högern är bättre. Vi måste satsa på att hjälpa företag att ställa om snarare än att straffbeskatta individer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00