Debatt

Gröna studenter: Rösta för klimatet och demokratin

DEBATT. Genom historien har studenter många gånger drivit på samhällsutvecklingen. EU-valet kommer inte att bli något undantag. Studenterna engagerar sig för klimatet och för våra demokratiska rättigheter. Därför vill vi uppmana alla att använda sin rösträtt, skriver Gröna Studenter.

Foto: Therese Jonsson, Pauline Gyllengahm
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Aleese Rydlund (MP)
språkrör för Gröna Studenter
Katarina Folkeson (MP)
språkrör för Gröna Studenter och kandidat till Europaparlamentet
Malte Roos (MP)
ledamot i Gröna Studenters riksstyrelse och kandidat till Europaparlamentet

 

1942 valde några modiga studenter vid universitetet i München att säga nej till nazisterna. 1960 satte sig fyra studenter på ett café för att protestera mot segregationslagar i USA, tre dagar senare var de 300 personer. 1976 marscherade studenter i Johannesburg mot apartheid och väckte en motståndsrörelse som varade fram till avskaffandet. Studentupproren 1968, Himmelska fridens torg 1989, studentprotester i Iran 1999, Black lives matter 2013 och framåt. Och nu, 2019, klimatprotester. Studenter har genom historien varit, och är fortfarande, en drivande kraft för samhällsförändring.

Rörelsen växer sig starkare

Med historien i ryggen har vi hopp om framtiden. Just nu ser vi hur en grön rörelse växer sig starkare och starkare. Studenter och skolungdomar höjer sina röster och fyller gator och torg för att kämpa för sin planet. Gröna Studenter har alltid litat på ungas engagemang och nu stärks vi av den enorma kraft och framtidstro som unga sprider.

Söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet. De kommande fem åren har avgörande betydelse för vilken väg EU ska gå. Ska EU visa tydligt ledarskap för klimatet eller skjuta problemen på framtiden? Ska EU stå upp för demokratin och hjälpa människor på flykt eller se åt ett annat håll när barn drunknar i Medelhavet? Ska EU verka för alla människors lika rättigheter att vara vem de vill, älska vem de vill och själva få bestämma över sina egna kroppar? Den 26 maj är det du som bestämmer. Det är upp till dig.

Rösträtten – det finaste vi har

Det finaste vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle är rösträtten. Vi i Gröna Studenter vill därför be dig om en enda sak – gå och rösta. Vi har inte råd att vänta längre. Rösta för klimatet. Rösta för hopp istället för hat. Rösta för alla människors lika värde. Rösta för kommande generationer. Rösta för att du kan.

Nämnda personer

Katarina Folkeson

Språkrör Gröna studenter och kommunalråd (MP) i Örebro
Statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00