Grön Ungdom: Fega inte ur, Moderaterna!

DEBATT. Vart tog Reinfeldts politik för höghastighetståg vägen? Det frågar sig Axel Hallberg, språkrör för Grön ungdom, och uppmanar Moderaterna att inte fega ur i beslutet om höghastighetståg. 

På Moderaternas stämma i helgen fattas beslut om partiets infrastrukturpolitik. I valrörelsen 2014 var höghastighetståg Moderaternas viktigaste vallöfte, men nu har partiet börjat tveka. Höghastighetsbanor behövs för den gröna omställningen. Grön Ungdom uppmanar Moderaterna att våga stå på sig och investera i ett hållbart transportsystem.

Snabbare tåg är lösningen

Utsläppen från transporter måste minska. För det krävs att resor flyttas över från bil och flyg till tåg. Antalet resenärer som väljer tåget framför flyget är nära kopplat till restiden. För att fler ska välja bort flyget och bilen krävs snabbare tåg.

Positiva effekter på hela järnvägsnätet

I sitt förslag till partistämma har den moderata partiledning skrivit “byggandet av nya stambanor för höghastighetståg är ett exempel på ett mycket olönsamt infrastrukturprojekt som riskerar att tränga ut andra nödvändiga investeringar”.

Höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg samt Stockholm och Malmö gör självklart att fler väljer tåget på dessa sträckor, vilket minskar utsläppen. Men höghastighetståg ger också positiva effekter på hela järnvägsnätet. Det finns de som säger nej till höghastighetståg för att istället vilja satsa på regional trafik. Att ställa höghastighetståg mot andra järnvägssatsningar är en uppochnervänd logik. Fulla stambanor ger negativa effekter på hela systemet. Ett fungerande järnvägsnät behöver en stark ryggrad.

Moderaterna ett motorvägsparti

Det är beklagligt att Moderaterna är ett ett parti för motorvägar istället för tågresenärer. Utöver kritiken mot höghastighetståg föreslog Moderaterna differentierade banavgifter, vilket skulle göra det dyrare att åka tåg i rusningstid.

Backa inte in i framtiden

Det svenska järnvägsnätet är långt ifrån perfekt. De problem som finns löses inte genom att stoppa viktiga investeringar och istället göra det dyrare att åka tåg. Vägen framåt är att investera i modern infrastruktur och öka kapaciteten på järnvägen.

Tåg är framtidens transportmedel. Moderaterna tycks vilja backa in i framtiden genom att inte satsa på höghastighetståg och dessutom göra det dyrare att åka tåg. Detta är helt fel väg att gå. Vart tog Reinfeldts politik för höghastighetståg vägen? Fega inte ur, Moderaterna!

Forrige artikel Carlstedt: Kunskapsluckor om våldsbejakande extremism Carlstedt: Kunskapsluckor om våldsbejakande extremism Næste artikel Replik: Fjellner blundar för lobbyismens problem Replik: Fjellner blundar för lobbyismens problem
Så satsar partierna i skuggbudgetarna

Så satsar partierna i skuggbudgetarna

GRAFIK. Sverigedemokraternas satsning på pengar till medborgarna är den satsning som sticker ut mest jämfört med regeringens. Samtidigt vill alla oppositionspartier ge mer till sjukvård än januaripartierna. Klicka runt i grafiken och se skillnaderna på respektive utgiftsområde.