Glastaket hårdare för pappor

JÄMSTÄLLDHET. Föräldraledighet gör att kvinnor har svårare än män att nå de allra högsta lönerna, visar en ny rapport. Men det är papporna som halkar efter mest i lön när de tar ut föräldraledighet.

<b>Glastaket hindrar kvinnor från att nå toppen. Men det stoppar också pappor som är hemma med barn.</b>
Glastaket hindrar kvinnor från att nå toppen. Men det stoppar också pappor som är hemma med barn.Foto: Foto: Helen Simonsson/Naturhistoriska riksmuseet
Kristina Gauthier Reberg
Fakta

Glastaket

I en studie från 2003 visade James Albrecht och Susan Vroman på Georgetown University och Anders Björklund vid Institutet för social forskning att löneskillnaderna mellan de högst avlönade männen och kvinnorna i Sverige var 40 procent, mot 25 procent i USA. För hela arbetsmarknaden var skillnaden 15 procent i Sverige och 25 procent i USA.

De kallade det för ett glastak, som kvinnor i Sverige har svårt att ta sig igenom. Teorin var att det beror på den generösa föräldraförsäkringen i Sverige och att kvinnorna tar den största delen av ledigheten. Arbetsgivarna satsar då hellre på män än på kvinnor.

Granskningen visar att högavlönade kvinnor som sprider ut föräldraledigheten får 0,7 procent lägre lön för varje mammamånad efter det första halvåret när de är tillbaka från ledigheten. För högavlönade mammor

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00