Gävle lever Löfvens dröm

LOKALT. Ytterligare en av landets större kommuner har nu ett styre på plats. I Gävle tar S, MP, C och L över efter Alliansen. En konstellation som Stefan Löfven vill få till också på riksnivå.

Det är inte bara på riksnivå som det är knepigt att bestämma vem som ska samarbeta med vem. I 55 av landets 290 kommuner är den ännu inte spikat vilka som tar makten. Från Övertorneå i norr till Staffanstorp i söder pågår fortfarande förhandlingar för att få till ett politiskt styre. I tre regioner är inte heller det sista ordet sagt.

Läs också: Knepigt politisk läge i tre regioner

Bland de 55 kommunerna gömmer sig tre residensstäder (Göteborg, Härnösand och Jönköping). I Altingets genomgång av residensstäderna för en vecka sedan fanns också Gävle med. Där har ett nytt mittenstyre nu tagit plats. C och L lämnar Alliansen och styr tillsammans med MP och S. Det är det alternativ som Stefan Löfven hoppas på även på riksnivån. Men riksnivå och kommunnivå är skilda saker, till stor del för att de ideologiska frågorna oftare avgörs på nationell nivå menar statsvetaren Johan Wänström som Altinget har talat med. 

Login