Förslag om OPS pressas från två håll

INFRASTRUKTUR. Regeringens utredning föreslår ett försök med minst tre OPS-projekt (offentlig privat samverkan) inom transportsektorn. Centern tycker att det går för långsamt medan Vänsterpartiet anser att OPS gör det dyrare.

Foto: Anna Simonsson, Denny Lorentzen
Mattias Croneborg

Regeringens utredare, Mats Dillén, föreslår att projekten bör ligga inom den beslutade ramen för utveckling av transportsystemet och på så sätt vara en del av den nationella transportplanen.

Men det

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - SOU

Vad händer nu?

Utredningen går ut på remiss till myndigheter och organisationer som får lämna sina synpunkter.

Länk till utredningen. SOU 2017:13 

OPS

Med OPS avses ett långsiktigt kontrakt mellan staten och en privat part avseende tillhandahållandet av en infrastrukturtjänst.

Branschen om OPS-utredningen

Anders Danielsson, vice vd, Skanska:
"Ny infrastruktur är en förutsättning för att möta behoven av bostäder, skolor och äldreboenden. OPS tar hänsyn till den totala kostnaden för projekt över tid och stimulerar därmed till innovation. Det behövs i byggbranschen. Vi uppmanar regeringen att ta till sig kommitténs rekommendationer och gå vidare med nya OPS-projekt" 
 
Lars Redtzer, ansvarig för infrastrukturfrågor på Sveriges Byggindustrier:
"Vi ser att det i dag finns många utmaningar kopplade till större offentliga investeringar och byggprojekt. För att möta utmaningarna behövs en utvecklad samverkan mellan det offentliga och näringslivet" 
  
Jonas Karlsson, vd för Oslo-Sthlm 2.55.:
"Det är ett otroligt viktigt förslag som utredningen lägger till regeringen idag. Åratal av eftersatt underhåll, brister i kapacitet och tillgänglighet kommer inte kunna lösas om vi fortsätter som vanligt. Vi måste i högre grad börja diskutera vad det kostar vårt samhälle att inte klara av att bygga nödvändig infrastruktur istället för att bara diskutera kostnaderna för varje enskilt objekt."

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00