Debatt

Federley: Lösning på Nordirlands gräns en förutsättning för Brexit

DEBATT. Storbritannien har inte en genomtänkt plan för att ta landet ur EU, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). I en av de svåraste frågorna – hur gränsen till Nordirland ska hanteras – finns det dock en lösning.

Fredrick Federley (C), europaparlamenteriker
Fredrick Federley (C), europaparlamenteriker
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Fredrick Federley (C)
EU-parlamentariker

Theresa May har beslutat att fullfölja folkomröstningen och ta Storbritannien ut ur EU och det framgår tydligt att landet inte har en genomtänkt plan för hur det ska gå till. Inte nog med att planen saknas, de ställningstaganden som gjorts i förhandlingarna är i flera fall helt omöjliga att genomföra. Det finns ingen à la carte-version av EU. Det är inte möjligt att delta i ett spel och vilja vara undantagen från reglerna som de andra spelarna måste följa. Det kommer knappast övriga medspelare gå med på. 

200 gränsövergångar kommer behöva kontrolleras

En av de absolut svåraste frågorna är hur den numera i princip osynliga gränsen på Nordirland ska hanteras. Längs den 500 kilometer långa gränsen och de över 200 gränsövergångarna färdas dagligen omkring 35 000 människor, tonvis av varor och till och med boskap som föds på ena sidan och föds upp på den andra sidan gränsen. På Irland är strecken på vägbanan vita, i Nordirland är de gula enligt brittiskt maner. Gränsen i dag är inte mer dramatisk än så. Men vi är många som minns en annan tid och en annan situation. Det långa blodiga kriget mellan unionister och katoliker som tack och lov fick ett slut i den mycket viktiga Långfredagsuppgörelsen 1998. Vid ett utträde där Storbritannien lämnar den inre marknaden, vilket är vad May vill, blir den gränsen en gräns mellan EU och tredje land. Det innebär att gränsen måste kontrolleras. 

Kan blåsa liv i en gammal konflikt

Alla varor som förs över måste förtullas och alla människor som färdas över måste visa sina pass. Detta är en allvarlig situation och det kommer innebära att en avancerad gränskontroll måste införas. Det kan dessutom blåsa liv i den gamla konflikten som effektivt hållits borta av Långfredagsuppgörelsen och det faktum att både Irland och Storbritannien är medlemmar i EU. I fallet med gränsfrågan har May sagt sig inte vilja ha en så kallad ”hard border”. Hur ska den ekvationen gå ihop? 

Det finns en lösning

Det finns ingen à la carte-version av EU. Det är inte möjligt att delta i ett spel och vilja vara undantagen från reglerna som de andra spelarna måste följa.

När Europaparlamentet tar beslut om sin syn på de fortsatta Brexitförhandlingarna är jag glad att det finns en lösning på problemet. Om Storbritannien alltså menar allvar med att inte vilja vara med i den inre marknaden och tullunionen, så bör gränsen placeras vid vattnet istället för på land. Det skulle innebära totalt tre stycken gränskontroller, två hamnar och en flygplats. En helt hanterbar situation till skillnad mot över 200 gränsposteringar på land som skulle skapa enorma spänningar på Irland. Det andra alternativet är att Britterna stannar kvar i tullunionen och i den inre marknaden. Något som i sak givetvis vore ännu bättre. Men inga av dessa alternativ verkar i nuläget vara speciellt attraktivt från Storbritanniens sida. Britter som färdas från Brittiska öarna kommer inte gilla att de måste visa pass för att åka till en annan del av det egna landet, vilket skulle bli resultatet av alternativ ett. Alternativ två har May tydligt avfärdat. Men vilka andra alternativ finns det? 

Ingen vinnare i Brexit

För den som granskar händelseförloppet - ser den långsamma takten i förhandlingarna, noterar oviljan från britterna att lägga fram genomförbara förslag och beaktar den enorma administrativa apparat det innebär för ett land att lämna EU – framstår snart frågan om Storbritannien överhuvudtaget kommer att lämna EU. Ett sådant slutscenario är så klart det allra bästa för alla inblandade parter. Det finns nämligen ingen vinnare i det som nu pågår.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00