Ex-minister får EU-toppjobb

Thomas Östros, tidigare skatte, utbildnings- och näringsminister, blir ny vice ordförande i Europeiska investeringsbanken (EIB).

Den Europeiska investeringsbanken (EIB) är EU:s finansieringsinstitut och ska låna ut pengar och ge garantier till projekt inom unionen.

EIB leds av en ordförande och åtta vice ordföranden. Östros efterträder den 27 januari den tidigare finske statsministern Alexander Stubb som en av dessa vice ordföranden.

– EIB kommer att spela en stor roll i att göra EU-kommissionens nya ”gröna giv” till en framgång och jag är stolt över att få delta i den processen, säger Thomas Östros, i ett pressmeddelande.

Minister

Thomas Östros är licentiat i nationalekonomi och blev 31 år gammal skatte- och bostadsminister i Göran Perssons första regering. Efter valet 1998 bytte han portfölj och blev utbildningsminister. Den posten hade han fram till 2004, då han i stället blev näringsminister.

Efter åren i regering återvände Östros till riksdagen. Där var han först vice ordförande i näringsutskottet för att sedan bli vice ordförande i finansutskottet.

Han var Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson 2008-11 och som sådan kandidat till finansministerposten i valet 2010.

Bankkarriär

Efter valförlusten 2010 och valet av Håkan Juholt till partiledare lämnade han sina uppdrag. 2012 blev han i stället vd för Bankföreningen. 2015 tog han steget över till en roll som direktör på Internationella valutafonden (IMF) i Washington.

Forrige artikel Efter oppositionens hot – regeringen ger mer pengar till välfärden Efter oppositionens hot – regeringen ger mer pengar till välfärden Næste artikel Oddsen: Hon blir ny V-ledare Oddsen: Hon blir ny V-ledare
Europas makthavare är historiskt unga

Europas makthavare är historiskt unga

FÖRDJUPNING. Parallellt med att genomsnittsåldern för politiska makthavare stiger globalt blir de i Europa bara yngre och yngre. Flera europeiska länder har satt historiska rekord, och nu senast i Österrike med valet av den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det innebär att Europa kan komma att styras mer visionärt och mindre utifrån gamla ideologier.