Europa öppnar långsamt upp: Så ser ländernas nedstängning ut just nu

CORONA. Danmark är bland de första att lätta på coronarestriktionerna, men flera länder börjar nu att planera för successiva, långsamma återöppningar. Utforska Altingets Europakarta som dig ger en överblick över de europeiska ländernas återöppning och nedstängning.

Av: Katrine Falk Lønstrup, Martin Mauricio och Ninna Gøbel Rønberg

Coronakrisen har kastat ut Europa i ett undantagstillstånd.

För flera hundra miljoner européer är vardagen uppochnervänd, och i torsdags höll de europiska stats-och regeringscheferna ett möte med kommissionsordförande Ursula von der Leyen där de diskuterade finansiella lösningar och redskap i kampen mot covid-19.

I Frankrike, Spanien, Grekland och Storbritannien råder till exempel utegångsförbud, och Tjeckiens president meddelade i söndags att landets in- och utreseförbud förmodligen kommer att gälla i ett helt år. Nästan alla länder har temporärt stängt ner barnomsorg, skolor, gymnasier och universitet, och i Kroatien och Slovenien är också kollektivtrafiken inställd på obestämd tid.

Flera länder har genomfört lättnader

Men trots att pandemin är långt ifrån över, är det likväl hög tid för de europeiska länderna att med trevande steg börja blicka framåt.

De länder som hittills, i större eller mindre utsträckning, har lättat på coronarestriktionerna är: Danmark, Norge, Belgien, Tjeckien, Österrike, Tyskland, Polen och Slovenien.

På kartan längre ner i artikeln kan du se vilka lättnader berörda länder har genomfört.

I Danmark har regeringen till exempel beslutat att låta vissa utvalda yrkesgrupper återuppta sitt arbete, och barnen har återigen börjat återvända till förskolan samt till grundskolans tidiga årskurser.

I Tyskland öppnade man den 20 april upp för ett antal mindre yrkesgrupper, och i Norge kan norrmännen återigen besöka sina stugor utanför boendekommunen.

Statschefer förbereder för nästa steg

Andra länder har också så smått börjat lägga planen för en långsam, successiv återöppning.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har till exempel sagt att skolorna eventuellt kan öppnas den 11 maj. Och i Österrike, där tusentals butiker förra veckan slog upp dörrarna på nytt, planerar man att utvidga återöppningen i mitten av maj.

Belgiens premiärminister Spohie Wilmés ska under fredagen presentera en plan för de första stegen mot att börja öppna upp landet igen. Samtidigt undersöker Kroatien möjligheterna att öppna landet för utländska turister.

På kartan kan du se när ländernas olika restriktioner löper ut och vilka länder som avser att lätta på konkreta restriktioner under april och maj månad.

Altinget har kartlagt läget i 31 europeiska länder med fokus på fem konkreta områden.

Utforska ländernas olika åtgärder med europakartan nedan, och få en överblick över hur nedstängningen i länderna ser ut just nu.

Du byter mellan överblickarna genom att klicka på menyraden ovanför kartan.

Var uppmärksam på att kartan senast uppdaterades den 28 april. Läget förändras snabbt i de enskilda länderna, och vi reserverar oss för att det kan ske ändringar i de enskilda ländernas åtgärder som inte framgår av kartan.

Det är också viktigt att komma ihåg att ländernas strategier har varit mycket olika.

Medan andra har valt att stänga ner, har andra valt en mer måttlig eller restriktiv linje. I Sverige har skolor, kaféer, barer och restauranger till exempel inte varit stängda alls, men här har man alltså ännu inte lättat på de begränsningar som gjorts.

 

---

Artikeln är översatt från danska av Amanda Bergland. Artikeln publicerades för första gången på Altinget.dk den 22/4 2020.

Forrige artikel Tidigare generaldirektör avliden Næste artikel Hon blir ny ordförande för KD-kvinnor
LISTA: Alla ledamöter i utskotten

LISTA: Alla ledamöter i utskotten

GENOMGÅNG. Riksdagen är tillbaka efter juluppehållet. En del har hänt i utskotten sedan mandatperioden började. Altinget har sammanställt hur utskotten ser ut under våren 2021.