ESV: Slut på pengar till ofinansierade reformer

STATSFINANSER. Överskottet i statens finanser krymper och om regeringen ska hålla överskottsmålet finns inga pengar till ofinansierade reformer, enligt ESV:s nya prognos.

Mattias Croneborg

Efter flera år med högkonjunktur och kraftigt stigande skatteintäkter lugnar ekonomin ned sig och regeringen kommer framöver vara tvungen att hushålla mer med statens pengar om inte överskottsmålet ska överskridas.

Dokumentation

Mål för finanspolitiken

Det nuvarande överskottsmålet innebär att det finansiella sparandet ska uppgå till 1 procent av BNP, sett över en konjunkturcykel. Målnivån behöver alltså inte uppnås varje enskilt år. Ett nytt överskottsmål har av riksdagen beslutats gälla från och med 2019. Den nya målnivån är en tredjedels procent av BNP och ska utvärderas varje enskilt år mot det strukturella sparandet samt i efterhand mot ett åttaårigt bakåtblickande genomsnitt. En målavvikelse ska anses föreligga om det strukturella sparandet tydligt avviker från målet innevarande eller nästkommande år (det vill säga det år som en budgetproposition främst avser). Därtill introduceras ett ”skuldankare” för den konsoliderade offentliga sektorns bruttoskuld (Maastrichtskulden), med ett riktmärke på 35 procent av BNP. Till detta riktmärke ska ett toleransintervall på +/- 5 procentenheter tillämpas.

Källa: ESV:s prognos april 2018

 

 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00