Analys av 
Sanna Rayman

En fälld Andersson vore inte en självklar fjäder i Dadgostars hatt

Onsdagens statsministeromröstning verkar bli ett chicken race mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna där båda har mycket att vinna – och att förlora. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Sanna Rayman

”Jag lägger inga särskilda känslor i det här”, svarar Andreas Norlén diplomatiskt, när en journalist vid pressträffen på måndagseftermiddagen frågar om han tycker att partiledarna agerar ”moget”.

Talmannen har all anledning att förhålla sig diplomatiskt just nu. Det är inte omöjligt att han kommer behöva fika sig igenom ytterligare sonderingsrundor framöver, om Magdalena Andersson fälls i den nu stundande statsministeromröstningen.

Salomonisk ”lösning”

S-ledaren hade kunnat begära mer tid, men bedömde sannolikt att hennes förhandlingar med Vänsterpartiet hade nått vägs ände. Alla förhåller sig diplomatiskt och allt vi har att gå på är läckor som vittnar om tröga och låsta positioner, men sannolikt har V-ledaren Nooshi Dadgostar velat ro i hamn överenskommelser och löften så vässade att de i sin tur hade omöjliggjort Centerpartiets acceptans.

Vid pressträffen hänvisade Andersson till att talmannen redan varit generös med tid, men snarare handlar det om att ställa C och V inför en salomonisk lösning och hoppas att de båda ska föredra regeringens överlevnad.

Chicken race

Det är ett djärvt drag att välja att gå in en statsministeromröstning utan att känna till utgången, men det är inte omöjligt att Anderssons val ändå är det klokaste i detta chicken race - om Dadgostar inte redan nu i eftermiddag ger besked om att hon kommer släppa fram Andersson, vill säga. 

Visst, till Dadgostars fördel talar att det verkar vara på pensionsfrågan allting stöp. Det finns ett utbrett missnöje i de äldre väljargrupperna med pensionsnivåer i allmänhet och pensionssystemet i synnerhet.

Vid pressträffen försvarade Magdalena Andersson den av V så hårt kritiserade Pensionsgruppen och menade att den var ”ett samarbete som har funnits i decennier och som har skapat stabilitet”. Hon underströk också att S inte ”har några planer på att lämna Pensionsgruppen”. Det finns säkert både en och två S-väljare som avskyr att höra detta. 

Inte en självklar fjäder i Dadgostars hatt

Men nesan i att röstas ned kan i det här fallet också innebära en opinionsmässig fördel för Magdalena Andersson på lite längre sikt. Nooshi Dadgostar har hittills har kunnat fira opinionsmässiga triumfer när hon satt hårt mot hårt gentemot socialdemokratin. Även S-väljare till vänster har tyckt att hon gör rätt, vilket säkert har givit Vänsterpartiet mersmak inför valåret.

Men frågan är om de vänsterväljare som hittills tyckt att Dadgostar agerat riktigt också kan svälja att hon medverkar till att Sveriges potentiellt första kvinnliga statsminister fälls på första försöket. Den bravaden är nog inte en självklar fjäder i hatten för en V-ledare.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00