En debatt för politisk överlevnad

ANALYS. Miljöpartiet och Centerpartiet är varandras spegelbilder i väljarstödet. Ska Miljöpartiet få tillbaka tappade väljare måste Isabella Lövin utmana den nuvarande opinionsdrottningen Annie Lööf.  

Isabella Lövin för Miljöpartiets talan i debatten. Hon är nyligen hemkommen från den internationella havskonferensen. Hav och fiske är ju Lövins hemmaområde. Kan hon visa på framgångar i någon del av miljöpolitiken är det värdefullt både för väljare och partimedlemmar. Partiet har få fjädrar att sätta i miljöhatten efter snart tre års regerande. Plan B, partiets och regeringens skolpolitik, har inte heller burit frukt.

Efter Lövin i debatten är det Annie Lööf  som intar talarstolen. Hon är den partiledaren som under senare tid gått starkast fram i opinionen. Hon har visat på den kommunikativa tydlighet som Moderatledaren Batra säkerligen drömmer om. Även om Centern har tagit väljare från M på senare tid är det inte M och C som opinionsmässigt är varandras spegelbilder, utan det är snarare MP och C. Om C tar väljare från MP är det inte bara guld för Centern utan för hela Alliansen.

Källa: Novus

Login