Ekström bekräftar ministerförfrågan från Reinfeldt

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S)  bekräftar att hon blev erbjuden en plats i Fredrik Reinfeldts första alliansregering. 

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). 
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Hedda Jakobsson

Anna Ekström väljer att bryta det som hon själv nämner som en "gentlemen's agreement" om tystnaden över att hon blev erbjuden en plats i Fredrik Reinfeldts regering efter valet 2006. Närmare bestämt som arbetsmarknadsminister och chef för arbetsmarknadsdepartementet. 

Läs också: 171 punkter av misslyckad opposition

Den 3 oktober 2006 blev Anna Ekström uppringd av Reinfeldt via växeln på fackförbundet Saco, där hon vid tidpunkten arbetade som ordförande. Men att få frågan om en ministerpost i en moderatstyrd regering var inte något hon ansåg positivt. 

- Jag blev mest överraskad och skakad, sade Ekström, vid en träff med riksdagsjournalisterna. 

Ekström berättar att hon gjorde allt hon kunde under sin tid på Saco för att inte verka positivt för något parti, trots att hon dessförinnan varit statssekreterare i både näringsdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet under Göran Perssons regering. 

Läs också: Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen

Anledningen till att hon i slutändan sa nej var att hon inte ville gå över till Moderaterna, vilket var ett krav från Reinfeldt. Själv tror hon att hon blev tillfrågad på grund av Nya Moderaternas profil som det nya arbetarpartiet, något som skulle kunna manifesteras genom att få över socialdemokrater till partiet. 

Ekström: "Jag känner igen maktperspektivet"

Vid träffen med riksdagsjournalisterna fick Ekström även möjlighet att kommentera utvecklingen inom Svenska Akademien. Hon är mycket bekymrad över vad som händer där. 

– Jag känner igen maktperspektivet från mellanstadiets skolgårdar, sade Ekstöm. 

Läs också: Massavhopp från Svenska Akademien

Framförallt tycker Ekström att det är tråkigt att mycket av det arbete som ledamöterna gör hamnar i skymundan på grund av internkonflikten. Som exempel lyfter hon fram det arbete akademiledamoten Thomas Riad gör med utbildning för nyanlända.

Nämnda personer

Anna Ekström

Tidigare utbildningsminister (S), tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, tidigare generaldirektör Skolverket
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget