Ditt verktyg för att hålla koll på lagstiftningen

NYTTA. Altinget hjälper dig hitta rätt och spåra lagförslag i den snåriga beslutsdjungeln. Ett verktyg för dig som sysslar med politisk påverkan eller som bara vill ha bra koll på vad som händer i sakpolitiken.

Altinget rapporterar om sakpolitik inom flera olika politikområden. 

Sakpolitik handlar i grund och botten om att stifta lagar. Altinget har därför byggt en databas där de senaste årens förslag och beslut som leder fram till lagändringar finns med. Vi kallar det för "Beslutskedjan". Du som prenumerant har tillgång till hela databasen.

Så fort ett nytt steg i någon av alla beslutskedjor tas av regering eller riksdag hamnar det i databasen. Dessutom kopplar vi successivt till artiklar och debattartiklar som skrivs i ämnet. Det gör att du som användare direkt får överblick var i lagstiftningen ett ärende ligger men också hur reaktionerna på förslaget har varit.

Du kan till exempel gå in och läsa om lokala servicekontor och hela lagstiftningen runt detta, inklusive de artiklar som Altinget skrivit.

Översikt och detaljer

När du gått in på en enskild beslutskedja finns det korta sammanfattningar för varje steg i beslutsprocessen. Men vill du läsa mer i detalj om förslaget eller olika reaktioner på förslaget så går det såklart att klicka sig vidare till grunddokumenten eller till artikeln i sin helhet.  

Beslutskedjan hjälper dig att:

  • Hålla koll på viktiga datum – I beslutskedjans överskådliga vy samlas till exempel sista datum för utredaren att redovisa uppdraget och sista datum att svara på remissen.
  • Hålla dig uppdaterad om ett specifikt ärendet – med utdrag från regeringen och riksdagens sammanfattningar samlade på samma ställe får du snabbt en överblick över det som rör dig.
  • Bevaka omvärldens reaktioner – Eftersom Altingets egen journalistik ofta är kopplad direkt till särskilda lagstiftningsprocesser länkas relevant journalistik direkt till en beslutskedja. Det gör det möjligt för dig som användare att snabbt bilda dig en uppfattning om vad relevanta aktörer sagt, gjort och tyckt om ett specifikt förslag. Även debattartiklar som berör ett lagförslag är kopplade till beslutskedjan.
  • Snabbt hitta vad du behöver – Genom sökfunktionen kan du avgränsa sökresultaten efter tid, område och var i lagstiftningsprocessen ärendet befinner sig.

Forrige artikel I döda politikers sällskap I döda politikers sällskap Næste artikel Här är intervjuer med alla toppkandidater Här är intervjuer med alla toppkandidater