De tyngsta myndigheterna leds av en man

FÖRVALTNING. Att ta sig in i ledningsgruppen på någon av statens allra största myndigheter tycks vara enklare för en man. Samma sak gäller när regeringen utser den allra högsta chefen.

Johanna Alskog

Nio av tolv chefer för tolv av statens största myndigheter är män. I de tolv myndigheternas ledningsgrupper är nära 60 procent män. Det visar en rapport från Statskontoret över könsfördelningen i myndigheternas ledningsgrupper.

Statskontorets slutsats är att fördelningen mellan män och kvinnor i myndigheternas ledningar är relativt jämn överlag, men att den på de riktigt stora myndigheterna är mer ojämn.

Eero Carroll är utredare vid Statskontoret.

– I sin helhet är siffrorna bra och att det är bättre än för den privata sektorn. Men det finns saker kvar att göra, säger han.

Mikael, Martin, Sverker, Nils, Anders, Dan, Ingemar, Kent, Anders, Ann, Eva och Therese

Nio av tolv chefer på tolv av de största statliga myndigheterna är män

Enligt rapporten är andelen män i regel överrepresenterade i ledningsgrupperna, jämfört med antalet anställda på myndigheterna.

Det här gäller i extra hög grad myndigheterna inom socialt skydd, hälso- och sjukvård. Här är spannet mellan andelen anställda män och andelen i ledningsgruppen extra stort. Drygt 30 procent av de anställda i myndigheterna är män, men i ledningsgruppen är andelen män nästan 60 procent.

– Det speglar det vi redan känner till från forskningen om kvinnodominerade verksamheter, att där kan män relativt lättare ta sig fram till de högre ledningstjänsterna, säger Eero Carroll.

103 av myndigheternas ledningsgrupper befinner sig inom spannet 40-60 procent män i ledningsgruppen. 58 myndigheter har mer än 60 procent män i ledningsgruppen och 54 myndigheter har färre än 40 procent män.

Snittet för samtliga 215 myndigheters är 56 procent män i ledningsgruppen.

Dokumentation

Siffrorna i artikeln är viktade, det vill säga att Statskontoret har tagit hänsyn till myndigheternas storlek i statistiken.

Siffrorna är från 2014, förutom vad gäller antalet män och kvinnor på högsta chefsposten på de tolv stora myndigheterna, de uppgifterna är från 2015.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00