Dadgostar (V): ROT-avdraget stjäl viktiga samhällsresurser

REPLIK. Det är inte rimligt att prioritera renovering av fem år gamla kök i bostadsrätter framför nyproduktion och renovering av hyresrätter, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Nooshi Dadgostar (V). 

Ulrika Blomqvist skriver i en replik på min artikel att det är fel att ställa upplåtelseformerna mot varandra.

Dels är det lätt att säga för en företrädare för en upplåtelseform som är så gynnad som bostadsrätten är i Sverige idag. Men därtill, och kanske viktigare, är att upplåtelseformerna de facto alltid står mot varandra. Vad staten väljer att prioritera sina resurser till kommer att få invånarna i det här landet att välja den ena eller den andra upplåtelseformen i högre eller lägre grad, det är kommunicerande kärl.

Bostadsrätten vinnare

Under lång tid var hyresrätten i fokus för statens åtaganden. Allt det förändrades under tidigt 90-tal när subventioner avskaffades och skattesystem lades om. Bostadsrätten kom ut som vinnare och därför har vi sedan dess sett bostadsrätten öka både i antal och andel av det totala beståndet.

Genom ROT-avdraget avdelar vi viktiga samhällsresurser, framförallt i form av arbetskraft, till att renovera fem år gamla kök efter ett ägarbyte. Resurser som istället skulle kunna gå till nyproduktion och renovering av hyresrätter. Genom ränteavdraget göder vi en finansmarknad som tackar, tar emot, och ökar lånestocken.

Snedvriden prioritering

Vi har alltså två kontraproduktiva insatser som snedvrider både vad pengar och arbetskraft används till, i en högkonjunktur där vi är i desperat behov av att prioritera.

Vi måste dämpa prisrallyt, vi måste få ett jämnt och högt byggande och vi måste se till att alla oavsett storlek på plånboken kan efterfråga en bostad. Då är det fler hyresrätter vi behöver prioritera. Och därför måste staten omprioritera.

Forrige artikel Kinberg Batra: Kinberg Batra: "Jag är i en förtroendekris" Næste artikel Så ser makten och forskningen på vildarna Så ser makten och forskningen på vildarna
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.