Corona, lobbyism och riksdagsvilde lockade till läsning

TOPPLISTA. Corona genomsyrar de mest lästa artiklarna på Altinget Rikspolitik under året. Men även en lobbyismgranskning och lönelistor för myndighetscheferna återfinns i toppen. Se hela listan med de mest lästa artiklarna under året.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT, Riksdagen
Johan Manell

1. Myndigheterna i förarsätet för svensk coronapolitik

Redan i mars fäste Altinget ljuset på det som under hela året därefter varit en snackis. Nämligen att regeringen länge har följt Folkhälsomyndigheten blint. Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) var kritisk.

– När de har fått frågor har det låtit som “vi gör allt som expertmyndigheterna säger”. Men regeringen är ju ingen jävla brevlåda som bara expedierar råden från myndigheter, sade han då.

2. Krisen kan kosta Miljöpartiet riksdagsplatserna

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) var påtagligt osynlig i början av pandemin. När den första opinionsmätningen sedan pandemins start kom backade också Miljöpartiet. Krisen skapar dessutom en politisk dagordning som passar MP dåligt.

3. Sverige sticker ut så in i Norden

Även listans trea publicerades under pandemins inledning, i mars. När artikeln skrevs var läget bättre i Sverige än i Danmark och Norge. Det har med tiden förändrats. Men det som är sig likt är att Sverige fortfarande sticker ut jämfört med grannländerna.

4. Så mycket tjänar myndighetscheferna

En Altingetklassiker tar sig in på listans fjärde plats. När de nya lönerna för myndighetscheferna var klara presenterade Altinget som vanligt hela listan.

5. SD:s största tapp någonsin – “Ett svårt slag för partiet”

SCB-mätningen i maj 2020 blev ett trendbrott för Sverigedemokraterna. Partiet backade med fem procentenheter.

– Det här är ett svårt slag för Sverigedemokraterna, sade statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

6. Kritik mot riksdagens ledighetsregler

I januari kunde Altinget som första tidning rapportera att dåvarande riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) nekades ledighet för att åka på bröllopsresa. Hon fick stöd av ett par miljöpartister men det hjälpte inte. Efter avslaget kom Paula Bieler senare att lämna riksdagen.

7. Myller av ex-politiker på PR-byråerna

En omfattande Altingetgranskning av PR-byråerna lockade också till läsning. Att hela tio tidigare ministrar, sju före detta statssekreterare, 16 avgångna riksdagsledamöter och 17 tidigare kommunalråd sadlat om till PR-konsulter intresserade er läsare.

8. Politisk vilde passerar miljongräns

När riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (-) i september fyllde 50 år passerade hon en gräns som gör att hon kan få över sju miljoner kronor mer än om hon lämnat riksdagen före 50-strecket. Carlsson Löfdahl har kritiserats för att inte ha närvarat i riksdagsarbetet under långa perioder sedan hon blev vilde. Nu ska reglerna göras om.

9. Rekordmånga lämnar riksdagen

Samtidigt som Carlsson Löfdahl stannat i riksdagen var det rekordmånga som hade lämnat den samma när halva mandatperioden gått. Nu ett halvår senare är det fortsatt rekordtempo på avhoppen.

10. Kritik mot seg minister – “Tillsätt utredningen”

Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson röt i mitten av november ifrån mot regeringens långsamma agerande i frågan om statens roll på betalningsmarknaden. Men så strax före jul kom till sist den utlovade utredningen.

11. Så funkar Sveriges nya mini-riksdag

När riksdagen under våren beslutade att införa en miniriksdag med bara 55 ledamöter närvarande i voteringarna rapporterade Altinget som första tidning hur det skulle gå till i praktiken.

12. Det finns viktigare val än presidentvalet i USA

USA-valet lockade mångas intresse. Men att medierna drog på så mycket i sin bevakning men inte gör det samma när det gäller europeiska val kritiserades i en analys av Johan Manell.

13. Så är coronaläget på myndigheterna

Tidigt under pandemin tog Altinget tempen på myndigheterna. Hur agerade de? Hade de några coronafall?

14. Kungen får coronastöd

En som drog en vinstlott i budgeten under hösten var kungen. Coronapandemin har slagit hårt också mot slottens verksamhet, varför hovet tilldelades extra pengar.

15. Lobbyister har passerkort till riksdagen 

I samband med Altingets lobbyismgranskning tog vi upp att det fortfarande är över 800 tidigare riksdagsledamöter som har fri tillgång till riksdagshuset. Bland dessa är ett flertal verksamma som lobbyister. En annan är Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger, som bara satt en dag i riksdagen år 2014 (för SD).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00