Centern vill skatteväxla för fyra miljarder

ALMEDALEN. Centern föreslår en skatteväxling, att skatt på arbete och företagande sänks medan olika skatter på miljöförstöring höjs, med fyra miljarder kronor.

<br>Centerns partiledare Annie Lööf under talet i Almedalen.<br>

Centerns partiledare Annie Lööf under talet i Almedalen.
Foto: Foto: Marcus Johnson
Mattias Croneborg

Utspelet kommer i samband med att Centern inleder Almedalsveckan. Partiledaren Annie Lööf kommer att hålla tal klockan sju på söndagskvällen.

Miljö och tillväxt hand i hand

I skatteväxlingen ingår sänkt inkomstskatt, lägre arbetsgivaravgifter för första anställningen och en skatt på farliga kemikalier.

­ – Miljö och tillväxt går hand i hand, sade centerledaren Annie Lööf på en pressträff i Almedalen.

Centern motiverar förslaget med den höga arbetslösheten samtidigt som tiden ”rinner ut för att råda bot på de stora miljöproblemen och för att minska gifterna i vår vardag”.

– Utanförskapet är tufft, speciellt för unga och invandrare, sade hon.

När det gäller skattesänkningar ska företag som anställer för första gången slippa betala arbetsgivaravgift på årslöner upp till 180 000 kronor under de första två åren. Förslaget kostar 2,6 miljarder kronor.

Den nedre gränsen för den statliga inkomstskatten höjs med 500 kronor i månaden. Sammanlagt ger förslaget 1,1 miljoner löntagare lägre inkomstskatt till en kostnad av 1,3 miljarder kronor. Enligt Centerpartiet slipper därmed cirka 50 000 löntagare helt att betala statlig inkomstskatt.

Dessutom vill Centern öka möjligheterna för avdrag på kapital som investeras i nystartade företag.

– Det behövs mer riskvilligt kapital, sade hon. 

Skatt på kemikalier i vardagen

När det gäller höjningar vill Centerpartiet att skadliga kemikalier som omger oss i vardagen ska få högre skatter. Det gäller bland annat flamskyddsmedel i elektronik samt ftalater i golv och andra byggvaror som innehåller PVC.

– Klockan klämtar för miljön, sade Annie Lööf.

En ytterligare källa till besparingar för staten på miljöområdet är att Centern vill slopa de skattesubventioner som gruvindustrin i dag har på fossila bränslen. 

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00