C vill sänka skatten för 1,2 miljoner på landsbygden

OMFÖRDELNING. Centerpartiet föreslår en skattesänkning för cirka 1,2 miljoner människor på landsbygden. Skattesänkningen sker genom att grundavdraget höjs med 11 000 kronor per år för dessa personer.

Foto: Tt News Agency / Reuters / Ritzau Scanpix
Mattias Croneborg

Förslaget gäller för de personer som bor i landets klassade landsbygdsområden. Det är i de norra och nordvästliga delarna av Sverige.

Rättvisa i hela landet

Utspelet kom på Centerpartiets dag i Almedalen.

– Det är viktigt att landsbygdsbor kompenseras för de unika utmaningar de står inför. Med vårt förslag kommer många få mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. Så bygger vi rättvisa i hela landet, kommenterar partiledare Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Centerpartiet hänvisar till att inkomstskillnader mellan stad och land fortsätter att öka. Fler flyttar från landsbygden och de ekonomiska förutsättningarna blir sämre. Centerpartiet vill bryta den negativa trenden genom ett höjt grundavdrag på inkomstskatten för landsbygdsbor.

Stora problem

Centern anser att delar av landsbygden har stora problem. Man pekar på långa avstånd, unga som flyttar till städerna och att en stor andel äldre resulterar är kvar. Det resulterar i ett högre skattetryck än i andra delar av landet.

”Kommunerna har i snitt nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. Det är ohållbart. Obalansen leder till försämrad livskvalitet, där människor på glesbygden bland annat har lägst medellivslängd i hela landet och gör färre besök hos läkare”, skriver partiet.

– Människor på landsbygden betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. I utbyte får de sämre offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar, kommenterar Annie Lööf.

Dokumentation

Om förslaget

  • Skattesänkningen gynnar de omkring 1,2 miljoner människor som bor i de nordvästligaste två tredjedelarna av landet, i vad regeringen definierar som stödområde A och B.
  • Grundavdraget höjs med 11 000 kronor per person och år skapar  en skattelättnad på 3 722 kronor för en medianinkomsttagare.
  • Kostnaden för förslaget beräknas till 2,9 miljarder kronor per år.
  • Förslaget är utformat så att det inte påverkar jobbskatteavdraget och omfattar alla med en årsinkomst över 19 700 kronor.
  • För personer över 65 år, vars grundavdrag redan idag är högre, gynnar avdraget alla med en inkomst över 51 700 kronor.
  • För en medianinkomsttagare under 65 innebär det en höjning av grundavdraget från 18 400 kronor till 29 400 kronor per år.

Källa: Centerpartiets rapport: ”Höjt grundavdrag för landsbygden: Så sluter vi den orättvisa skatteklyftan”, 2019-07-04.


Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00