C vill sänka skatten för 1,2 miljoner på landsbygden

OMFÖRDELNING. Centerpartiet föreslår en skattesänkning för cirka 1,2 miljoner människor på landsbygden. Skattesänkningen sker genom att grundavdraget höjs med 11 000 kronor per år för dessa personer.

Förslaget gäller för de personer som bor i landets klassade landsbygdsområden. Det är i de norra och nordvästliga delarna av Sverige.

Rättvisa i hela landet

Utspelet kom på Centerpartiets dag i Almedalen.

– Det är viktigt att landsbygdsbor kompenseras för de unika utmaningar de står inför. Med vårt förslag kommer många få mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. Så bygger vi rättvisa i hela landet, kommenterar partiledare Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Centerpartiet hänvisar till att inkomstskillnader mellan stad och land fortsätter att öka. Fler flyttar från landsbygden och de ekonomiska förutsättningarna blir sämre. Centerpartiet vill bryta den negativa trenden genom ett höjt grundavdrag på inkomstskatten för landsbygdsbor.

Stora problem

Centern anser att delar av landsbygden har stora problem. Man pekar på långa avstånd, unga som flyttar till städerna och att en stor andel äldre resulterar är kvar. Det resulterar i ett högre skattetryck än i andra delar av landet.

”Kommunerna har i snitt nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. Det är ohållbart. Obalansen leder till försämrad livskvalitet, där människor på glesbygden bland annat har lägst medellivslängd i hela landet och gör färre besök hos läkare”, skriver partiet.

– Människor på landsbygden betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. I utbyte får de sämre offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar, kommenterar Annie Lööf.

Forrige artikel Svantesson (M): Möjligt med färre myndigheter i Sverige Svantesson (M): Möjligt med färre myndigheter i Sverige Næste artikel Lista: I dessa utskott hamnar EU-parlamentarikerna Lista: I dessa utskott hamnar EU-parlamentarikerna
Här är de omplacerade generaldirektörernas sidojobb

Här är de omplacerade generaldirektörernas sidojobb

BISYSSLOR. Rådgivning åt en management konsultbyrå, styrelsearbete för ett friskolebolag och en utredning i Ystad. Det är några av de bisysslor som generaldirektörerna på Regeringskansliet har, visar Altingets kartläggning.