Brister i stöd för funktionshindrade

OMSORG. Lagen som ska undanröja svårigheter i vardagen för personer med funktionsnedsättningar är i stort behov av förnyelse och insatserna är inte heller likvärdiga över hela landet. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.

Ella Sundström

Förra året fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera hur några av insatserna i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) fungerade i praktiken. Utredningen

Dokumentation

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Omkring 65 000 personer i Sverige får insatser för särskilt stöd och service. Det rör sig om personer med exempelvis utvecklingsstörning eller autism, personer med varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som har ett omfattande behov av stöd eller service.

Lagen innehåller bestämmelser om tio olika insatser. Exempelvis ledsagarservice, avlösarservice i hemmet, korttidsvistelse utanför det egna hemmet. Särskilda insatser innefattar även boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet. Det kan också vara ekonomisk stöd eller biträde av personlig assistans när behovet av stöd inte täcks av beviljade assistanstimmar.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00