Bred klyfta mellan blocken om Nato

SÄKERHETSPOLITIK. Den politiska skiljelinjen har blivit tydligare när det gäller ett medlemskap i Nato. Samtidigt anklagar de borgerliga partierna utrikesminister Margot Wallström för att hon inte tar de ryska hoten på allvar.

På den ena sidan står de fyra borgerliga partierna som vill att Sverige söker medlemskap i försvarsalliansen. På den andra sidan står regeringen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som med lite olika argument och ingångsvärden vill hålla Sverige utanför ett medlemskap i Nato.

Den analys av de svensk säkerhetspolitiska samarbetena som utredaren och ambassadören Krister Bringeus lämnade tidigare i höstas har inte ändrat mycket i partiernas positioner. Båda sidor tycks finna näring i utredarens slutsatser.

Samtidigt är det tydligt hur bred klyftan mellan de båda sidorna är. Där ja-sidan ser Natomedlemskapet som en nödvändig säkerhetsgaranti i en orolig omvärld, ser motståndarna ett hinder för militär avspänning. Det visade sig även vid den extra debatt om Sveriges säkerhetspolitiska läge som hölls i riksdagen på torsdagseftermiddagen.

Login