Bolund: Kilometerskatten kommer i höst

KORTNYTT. Regeringen planerar att lägga fram ett lagförslag med en kilometerskatt i höst, enligt finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) besked till Altinget.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto: Stefan Bladh, Kristian Phol/Regeringskansliet
Johanna AlskogJacob Hederos

I vintras sade klimatminister Isabella Lövin (MP) till Altinget att hon trodde regeringen skulle hinna presentera ett omarbetat förslag på en vägslitageavgift för tunga transporter under våren.

Kort därefter kom regeringens promemoria "En ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik". Promemorian har sedan varit ute på en snabb remissrunda på knappt två månader, under mars och april.

Nu meddelar en annan MP-minister till Altinget, finansmarknadsminister Per Bolund, att regeringen planerar att lägga fram en lagrådsremiss under mandatperioden, men först efter sommaren.

Läs också: Kilometerskatten fortfarande vid liv

Finansminister Magdalena Andersson (S) däremot har valt att ligga något mer lågt med beskeden. I en riksdagsdebatt i början av maj valde Andersson att varken svara ja eller nej på frågan om regeringen skulle gå fram med ett förslag om en avståndsbaserad vägslitageavgift under mandatperioden. "Beredning pågår" löd Anderssons svar, men hon försvarade samtidigt förslagen i finansdepartementets promemoria.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00