Björklund lämnar ett sjunkande liberalt skepp

KOMMENTAR. Jan Björklund lämnar sin post som partiledare. Sedan han tog över Liberalerna 2007 har partiet backat i opinionen och skvalpar i dag kring 4-procentspärren i mätningarna. Det är upp till efterträdaren att få skutan på rätt köl igen.

Efter en turbulent höst lyckades Jan Björklund föra in Liberalerna i januariavtalet. Men det var inte utan strid. Flera ledande företrädare i riksdagsgruppen gick öppet ut och kritiserade färdriktningen. När partirådet till slut fick säga sitt var det ändå 2/3 som röstade för ett budgetsamarbete och att ingå avtal med Stefan Löfven.  

Men bland motståndarna finns både partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson och Gulan Avci, riksdagsledamot och ordförande Liberala kvinnor. Det är också två av de hetaste namnen som nämnts som eventuella efterträdare.

Jan Björklund framhöll på pressträffen där han meddelade sin avgång att avtalet ligger fast oavsett vem som leder partiet eftersom det är ett partibeslut. Men det fiffiga med partirådsbeslut är att sådana kan rivas upp genom ett nytt partirådsbeslut.

Login