Bättre utslussning till liv i frihet

FRIGIVNING. Kriminalvården ska förstärka arbetet med utslussning för att minska återfall i brott, enligt ett uppdrag från regeringen.

Per-Anders Sjögren

En kritisk punkt är när en person friges från fängelse och ska ut i samhället. De flesta är också överens om att det behövs ett bättre mottagande på utsidan. Utan jobb, bostad och socialt nätverk är det lätt att sugas upp av det gamla kriminella livet. 70 procent av de som frigivits från fängelse återfaller inom tre år.

I uppdraget ingår att stärka den utslussningen som sker genom Kriminalvården och att utveckla samverkan med andra aktörer. Hela kedjan ingår – från fängelse, via frivården, och senare ett liv utan kontroll från Kriminalvården. Tillvaron utan stöd och kontroll från Kriminalvården måste underlättas genom att andra aktörer tar vid där Kriminalvårdens uppdrag slutar, skriver regeringen i uppdraget.

”Målsättningen måste vara att ingen klient ska återfalla i brott enbart på grund av att dennes frigivning, eller tid efter övervakningens upphörande, inte är tillräckligt välplanerad”, enligt uppdraget.

Målet är att få fram åtgärder i samband med frigivning eller att övervakningen har upphört. Det kan handla om exempelvis behandling, boende, sysselsättning samt budget- och familjerådgivning. Kriminalvården ska också se till att få fler kommuner och landsting att samarbeta med privata vårdgivare, ideella organisationer och näringsliv.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 mars 2018. En delredovisning ska lämnas senast den 31 mars 2017. Av delredovisningen ska framgå vilka insatser Kriminalvården har genomfört under 2016.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00