Bättre kontroll av vapenaffär i myndigheter

FÖRSVAR. Det ska bli lättare att komma åt dem som bryter mot reglerna om krigsmaterielexport. Dessutom skärps tillsynen av statliga myndigheter, enligt förslaget från en parlamentarisk kommitté som leds av Hans Wallmark (M).

Per-Anders Sjögren

Den stora uppgiften för kommittén – att skärpa kontrollen av export till länder som inte är demokratiska – ­redovisas dock först den 15 april nästa år.

I det delbetänkande som

Dokumentation

Export till icke-demokratier ska kontrolleras bättre
År 2011 enades de borgerliga och Socialdemokraterna i riksdagen om att ta fram ett förslag på en ny lag om krigsmaterielexport. Alliansregeringen beslutade den 1 juni 2012 att tillsätta en parlamentarisk
kommitté med uppdraget att utreda den framtida svenska exportkontrollen av krigsmateriel. Ordförande i kommittén är Hans Wallmark (M).

Ett av målen är att skärpa reglerna för vilka som får köpa svenska vapen och kontrollen av exporten till icke-demokratiska länder.  I den svenska debatten har röster höjts för att demokrati ska vara ett oavvisligt krav för att ge tillstånd till export. Men den utredning som granskade frågan 2005 lade inte fram något sådant förslag.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tidigare förordat att det behövs mer än en skärpning av exportkontrollen. Det ska vara förbjudet att sälja vapen till diktaturer, anser de.

Utredningen, som består av representanter för riksdagspartierna, skulle enligt de ursprungliga uppdraget varit klar i nästa vecka, den 15 december 2014. Men kommittén har fått mer tid på sig och enligt de nya direktiven ska slutsatserna kring den känsliga frågan lämnas den 15 april nästa år.

Kommitténs delbetänkande, SOU 2014:83


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00