Barn + tillsammans = barnbidrag

ANALYS. Barn och tillsammans blir ledorden för statsminister Stefan Löfven framöver. En rejäl höjning av barnbidragen kommer också sannolikt i budgeten.

Räkna med att höra ordet tillsammans ”tillsammans” i den politiska retoriken från Socialdemokraterna. Altinget har analyserat statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring för att se vilka uttryck som är på väg ut och vilka som är heta. Diagrammen nedan visar några av orden och teman. Mest påtagligt är statsministerns användning av ordet tillsammans. Mycket av politiken ska byggas ”tillsammans”. Statsministern vädjade också till befolkningen att den ”tillsammans” ska stå upp mot åsiktsförtryck och extremism.

I Stefan Löfvens första regeringsförklaring för tre år sedan var ordet med bara en enda gång. I går var det med hela 11 gånger. Lika påtagligt är att ordet ansvar är på väg bort. Tills alldeles nyligen användes ansvar som mantra från alla partier. Nu är det nästan bortblåst. Det användes tre gånger i årets tal och i två av dessa var det sammanhang där EU borde ta mer ansvar, för flyktingar och för Brexit och andra stora utmaningar.

Barnrik förklaring

Ordet barn i dess olika former förekommer 22 gånger i årets regeringsförklaring. Så barnrik har statsministerns regeringsförklaring aldrig varit tidigare.

Det har nyligen spekulerats i att regeringen kan komma att höja barnbidraget. Det var ett vallöfte från Socialdemokraterna. Men hittills har regeringen menat att det inte funnit ekonomiskt utrymme för en sådan reform. Men nu lät det så här i regeringsförklaringen: ”Inget symboliserar framtiden som våra barn. I höstens budget prioriteras barnfamiljernas ekonomi.”

Med tanke på att regeringen har ytterligare 16 miljarder kronor att fördela i reformer som ännu inte har presenterats så finns utrymmet. Aftonbladet har tidigare rapporterat att regeringen tittar på möjligheten att höja barnbidraget med 200 kronor per barn och månad. I runda slängar skulle det kosta staten fem miljarder om året, alltså mer än väl inom det utrymme som finns kvar att fördela.

 
 

Antal gånger ordet eller frasen förekommer i respektive regeringsförklaring

 

 

Antal gånger ord som relaterar till ämnet förekommer i respektive regeringsförklaring

 

 

,

Forrige artikel Det här vet vi om budgeten: Mer pengar till lag och ordning Det här vet vi om budgeten: Mer pengar till lag och ordning Næste artikel Rosenbad ska få ett lyft Rosenbad ska få ett lyft