Barn i fokus i tvångvårdsutredningen

OMSORG. Tvångsvården måste reformeras, konstaterar utredaren bakom den omfattade tvångsvårdsutredningen Håkan Ceder. Han föreslår att den nuvarande LVU-lagstiftningen ersätts med en ny rättssäker lag med ett tydligt barnperspektiv.

Ella Sundström

Det är en omfattande utredning som presenterades på fredagen. 1 200 sidor som bland föreslår att den nuvarande lagstiftningen skrotas och ersätts av en ny. Lag med särskilda bestämmelser om vård

Dokumentation

Utredningen föreslår bland annat:

  • Det ska säkerställas att barn och unga som omhändertagits får sina hälsobehov tillgodosedda. Barnen ska på begäran av socialtjänsten ha rätt till hälsoundersökning och landstingen är skyldiga att utföra den.
  • Socialtjänsten ska bli skyldiga att aktivt erbjuda stöd till föräldrar vars barn omhändertas för vård. Stödet ska göra föräldrarna delaktiga i vården och bidra till att deras föräldraförmåga utvecklas.
  • Vård på grund av brister i hemmiljön ska inte kunna avslutas om det strider mot barnets bästa. Skälen för att genomföra en vårdnadsöverflyttning ska förtydligas i lagen.
  • Ett barn som har fyllt 16 år ska ha rätt till en placering utanför hemmet även om föräldern motsätter sig det. Förutsättningen är att en sådan placering av socialnämnden bedöms som lämplig och barnet begär det.
  • Möjligheterna till så kallad avskiljning vid de särskilda ungdomshemmen ska begränsas kraftigt.
  • Stödet till unga som lämnar tvångsvården för ett vuxenliv ska förbättras genom tydligare lagstiftning och statligt finansierat utvecklingsarbete.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00